Днес се навършват 80 години от рождението на илюзиониста

site.btaАстор: Не е важно да си най-добрият, важното е да си най-различният

Астор: Не е важно да си най-добрият, важното е да си най-различният
Астор: Не е важно да си най-добрият, важното е да си най-различният
На 30 януари 2009 г. Астор представи в зала 1 на НДК спектакъл, в който участват и млади фокусници – негови ученици, както и български певци. Снимка: Пресфото БТА/Владимир Шоков

Аз винаги съм бил различен и малко шантав. Не е важно да си най-добрият, важното е да си най-различният. Думите са на Астор в интервю за БТА през 2018 г. Днес се навършват 80 години от рождението на илюзиониста. 

"Обичам различните, които се открояват от множеството. Това в мен е заложено от детството ми", казва още той. По думите му един добър илюзионист трябва, преди всичко, да е много добър актьор. При мен двата жанра – актьорската игра и магията, се съчетават и преливат в едно цяло, допълва Астор.

Антраник Арабаджиян, както е истинското му име, е роден на 18 ноември 1943 г. в Шумен. Името му Антраник в превод означава първороден. Майка му Арус е актриса в читалище "Ереван" в Шумен. Тя непрекъснато го водела в театъра, където той целодневно прекарвал времето си с нейните истории, закачки и вицове.

"МОЯТА БАБА Е МНОГО ВАЖНА В МОЯ ЖИВОТ"

Още като дете баба му Дикранухи го среща за пръв път с илюзионното изкуство.

"Моята баба е много важна в моя живот. Благодарение на нея аз се запалих от това древно магично изкуство. Бях много малък, тя, вместо приказки, ми разказваше за пътуващи, странстващи факири, магове, фокусници, по арени, циркове. Тази жена ми разказваше невероятни истории за това чудо, което грабва всяко дете", разказва Астор през 2005 г.

Баба му му помага да гледа за първи път спектакъл на Факира Мити, за който майка му не го пуска, смятайки, че хипнозата е опасно нещо. Баба му купува билет за представлението, на което Астор отива. Оказва се, че неговият идол е съвсем обикновен човек. Тогава малкият Антраник си казва: „Шом такъв майстор не е извънземен, значи и аз мога да се справя!“.

ПЪРВИ ФОКУС – НА 5 ГОДИНИ, ПЪРВО САМОСТОЯТЕЛНО ШОУ – НА 18

Първия си номер научава, когато е на 5 години. Слага пръстен на средния си пръст и той като невидим започва да прескача ту наляво, ту надясно.

Силно привлечен от магията, на 10 години той вече знаел да прави 4-5 фокуса. На 12 години организирал цирк в кварталния парк, за да покаже всичко, което е научил до момента. По същото време негов приятел му подарява кутия с фокуси „Чандо“.

На 17 години Астор се представя за първи път на сцената в читалището на Вълчи дол с истинското си име Антраник Арабаджиян. На 18 години самоукият илюзионист  е поканен  за барабанист в една пътуваща трупа, която среща в Провадия.  Понеже няма барабани, му дават да свири на контрабас. Въпреки, че не познава инструмента, той е доволен, защото му осигуряват храна и хотел. В групата се запознава с първата жена илюзионист в България – Ина Иванова, която му давала да никелира и боядисва реквизитите й.

През 1961 г. 18-годишният Астор изнася първата си самостоятелна програма, докато е в казармата, в Стара Загора. "Беше невероятно щастие. Получих награда от 25 лева“, споделя Астор в интервю през 2003 г.

...И СЕ РАЖДА АСТОР...

След казармата той се завръща в родния Шумен. В арменското читалище "Ереван“ му помагат да изготви собствен реквизит и да ушие първия си смокинг. Сам прави кърпичките за своите фокуси. Те трябвало да бъдат от хубава коприна, но понеже нямал пари, той си ги правел от обикновена басма.

През август 1965 г. илюзионистът Стегепер, псевдоним на Стефан Петров от Перник, го кани за 30-минутно самостоятелно участие в негов двучасов спектакъл. Поискал му снимка и псевдоним, за да го включи в афиша за спектакъла. Но той нямал. Докато пътували в микробуса, Стегепер извадил пакетче бръснарски ножчета "Астор", на което имало черен силует на мъж с разперена пелерина, бастун и цилиндър в ръка на червен фон.

МАНИПУЛАТОРЪТ ОТ ШУМЕН

През 1964 г., когато е на 21 години, Астор участва в самодеен фестивал. В първия кръг журито минава през градовете и одобрените отиват в София, където той играе в "Сълза и смях“. За да не го разпознае директорът на цирка Парис Николов, който е в журито, Астор решава да се маскира и си пуска брада и слага тъмни очила. На следващия ден го представят пред него, а той казва: "Познавам го, това е манипулаторът от Шумен!“.

Оттогава Астор е с брада, а от 1979 г. той вече е с бръсната глава. Идеята му хрумва на празнично събиране в дома му. Тогава решава да представи един от коронните си номера – свалянето на главата, превърнал се в негова запазена марка. За да бъде по-ефектен номерът, който научава от мистър Сенко, той си обръсва главата. 

ВАНГА: НЕ ВИЖДАМ НИЩО ЛОШО ОКОЛО ТЕБ

От любопитство през 1966 г. 23-годишният Астор посещава и Ванга. Тогава участвал в спектакъл в Петрич. Не знаел, че трябва да спи на захар. Тя приемала по 20 души сутрин и по 20 – следобед. Той бил 21-ият, а тя вече преброила 20-те.

"Какво правиш тук, хората чакат по една седмица, а ти набързо се промъкна!“. Той започнал да се оправдава, а тя му казала: "Дай шекера“.  Астор й казал, че не носи. Тя се опитала да получи информация за него от чужда бучка захар, но след малко му казала "Не отговаря“ и добавила: "Няма какво да ти кажа, ще дойдеш друг път и ще ги гледам, не виждам нищо лошо около теб. Ти няма да спиш тук тази вечер, пред много хора ще правиш нещо, но не е събрание“.

ТРЪГВА ПО СВЕТА НА 30

Същата година е първото му представяне в чужбина – в бар в Югославия, където има голям успех с номерата, които показва.

На 30 години участва във фестивал на магията в Лондон, където демонстрира своите умения, заедно с пет-шест известни илюзионисти. Тогава нидерландски импресарио подписва договор с него и това поставя началото на успешната му международна кариера.  На въпроса коя е най-невероятната му илюзия, Астор отговаря: "Прекроих един стар трик и го направих толкова ефектен, че много магове онемяваха, като го наблюдаваха. Част от тялото на една жена – от главата до кръста, изчезва, а краката и главата й остават".

За този номер президентът на Американската асоциация на магьосниците признава: "Това е един от коронните трикове на Дейвид Копърфийлд, но вашето изпълнение е по-силно“. 

НАЙ-ДОБРИЯТ МАГЬОСНИК В ЕВРОПА

Астор е работил е в над 40 държави с най-добрите и известни илюзионисти в света. Сред тях са американците Джеф МакБрайт и Ланц Бъртън, който на спектаклите си в Лас Вегас го представя с думите: "Дами и господа, за мен е чест, че тази вечер сред нас е моят скъп приятел от слънчева България, най-добрият магьосник на Европа – Астор!".

Работил е в цяла Европа, в много от африканските страни – Нигерия, Гана и други, в Азия – в Китай и Япония, в Близкия изток, в Северна и Южна Америка, както и в Австралия.

В Гана го приемат за истински магьосник, като смятали неговите фокуси за действителност.  В Египет работи с италианския импресарио Пиеро Масари, който му казва: "С много артисти съм работил от Европа, но вие, г-н Астор, сте най-добрият".

50 ГОДИНИ – 20 ХИЛЯДИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ

За над 50 години Астор е изнесъл близо 20 000 представления. Той е един от малкото илюзионисти в света, който работи във всичките осем вида магично изкуство – фокуси, илюзии, манипулации, микро магии, макро магии, ментал магии, комични фокуси.

Най-много харесва комичните магии, изпълнява и комични фокуси, за които се изисква голям артистизъм.

Манипулациите, които изпълнява, са едни от най-трудните, защото се крият в ловкостта на ръката. Според него едно от основните качества на илюзионистите е да са добри артисти, да имат артистични заложби и да им харесва това, което правят. Най-важното качество според него е да са различни, другото се научава.

"ОСКАР" ЗА ИЛЮЗИОННО ИЗКУСТВО

Най-смелото нещо, което Астор прави в живота си според него, е да отиде до САЩ, за да участва във фестивал в Питсбърг. Това се случва през 1981 г. Тогава той изтегля всичките си пари и заминава.

Във фестивала участва 53 илюзионисти от цял свят. Хвърлят една карта на масата, която казва кой подред ще играе. Оттогава десетка купа е любимата му карта.

Там, на 22 юли 1981 г., той печели „Златен Оскар“ за илюзионно изкуство и е единственият европеец, получил тази награда. Представя се с 6-минутен номер – с кърпи, вестник, чаши и бутилки с шампанско. В продължение на три години и половина Астор представя магично шоу в Магическия замък, в Холивуд, в Лос Анджелис. Завръща се в България в края на 1993 г.

НАЙ-ДОБРИЯТ УЧЕНИК НА МИСТЪР СЕНКО

Малко преди да почине, през 1987 г. мистър Сенко дава на Астор списание с автограф: "На най-добрия ми ученик“. През януари 1989 г. Астор купува къщата на Мистър Сенко в столичния квартал „Лозенец“, като запазва част от вещите и реквизита му. След като се завръща от САЩ, той открива "Магичен театър" в двора на къщата и собствен ресторант, където прави фокуси.

През 1975 г. Астор основава Клуба на българските илюзионисти и организира първия илюзионен фестивал в България, а от 1999 г. е председател на Съюза на илюзионистите в България.

ПРИЗНАНИЕ И НАГРАДИ

Астор е носител на над 25 награди от международни фестивали и конкурси, сред които и американската награда "Мерлин" за заслуги и принос към магичното изкуство.

През 1978 г. в Норвегия печели "Купа на викингите“ от норвежкото сдружение на илюзионистите, както и годишната награда "Феномен" на едноименната асоциация.

На 17 май 2007 г. Астор е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" (първа степен).

През 2008 г. получава наградата "Икар" на Съюза на артистите в България в категорията "Вариететно изкуство" за атрактивност и оригиналност на илюзионния номер "Али Баба", съдържащ три сложни фокуса. През 2002 г. е удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Балканската академия на науките за заслуги към илюзионизма в България и по света.

През 2003 г. Астор е удостоен със званията "Почетен гражданин на София“ и "Почетен гражданин на Шумен“.  Същата година е издадена книгата на журналиста Исак Гозес "Астор. Господарят на магията“, в която е разказана творческата и жизнена биография на Астор.  Астор умира на 15 май 2022 г. в София на 78-годишна възраст след кратко боледуване.

/ДД

/ТЖ, МГ/отдел „Справочна“

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:10 на 02.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация