site.btaУчени създадоха материал с антимикробни и самовъзстановяващи се свойства, който имитира човешка тъкан

Учени създадоха материал с антимикробни и самовъзстановяващи се свойства, който имитира човешка тъкан
Учени създадоха материал с антимикробни и самовъзстановяващи се свойства, който имитира човешка тъкан
Илюстрация: Пиксабей

Учени от университета на Нов Южен Уелс, Австралия, са създали материал, който може да имитира човешка тъкан в лаборатория и да улесни медицинските изследвания, съобщи Синхуа.

Според изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс", новият материал представлява хидрогел на основата на триптофанов цип (trpzip). Той се държи като естествена тъкан и проявява редица качества, полезни за медицината, хранителните и производствените технологии.
   
Съавторът на изследването Крис Килиан от университета на Нов Южен Уелс обяснява, че хидрогелният материал е направен от много прости и къси пептиди, които са градивните елементи на протеините.

"Материалът е биоактивен, което означава, че капсулираните клетки се държат така, сякаш живеят в естествена тъкан", казва Килиан. "Същевременно той е антимикробен, което означава, че ще предотврати бактериални инфекции". 

Ученият отбелязва още, че новият хидрогел притежава и качеството да се самовъзстановява. 

"Той ще се възстанови, след като бъде смачкан, счупен или след като бъде изхвърлен от спринцовка. Това го прави идеален за 3D биопринтиране или като материал за инжектиране в медицината", казва Килиан.

Според учения този тип хидрогелове (trpzip) и други подобни материали ще осигурят "по-еднородна и рентабилна алтернатива" за намаляване на броя на животните, използвани в научни изследвания.

На следващ етап екипът иска да работи с индустриални и клинични специалисти, за да тества полезността на trpzip геловете в тъканни култури и да проучи приложенията в 3D биопринтирането и доставката на стволови клетки. 

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:53 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация