Третият му диск за 2023 г. е продуциран от института „Шопен“

site.btaГолемият български пианист Людмил Ангелов поставя личен рекорд

Големият български пианист Людмил Ангелов поставя личен рекорд
Големият български пианист Людмил Ангелов поставя личен рекорд
Новият албум на Людмил Ангелов

Големият български пианист Людмил Ангелов поставя личен рекорд – трети диск в рамките на една календарна година. „Това е един много дългоочакван от мен проект, за щастие. Отдавна имам желание да запиша тези произведения – мазурки. Всъщност,  това е интеграл на двама не толкова известни полски композитори, но пък музиката е наистина прекрасна. Като звукозапис е световна премиера“, казва пред БТА музикантът.

По думите му авторите Игнац Фридман и Александър Михаловски са наследници на големия Фредерик Шопен. Продуцент на проекта е националният институт „Фредерик Шопен“, а премиерата е на 28 август, в рамките на фестивала Chopin and his Europe.  

Според Людмил Ангелов има достатъчно интерес на младите хора към класическата музика. „Разбира се, борбата е много неравна. Класическата музика трябва да се срещне, така да се каже, на бойното поле, с всичко друго, което се промотира много масирано и с много средства за реклама“, коментира той. „Трябва да печелим младата аудитория и да напомняме за класическата музика – че тя не е нещо остаряло, скучно, недостъпно или неразбираемо. Мисля, че този мой диск представя музика, която е много приятна за слушане и доставя удоволствие. И би трябвало да бъде интересна на всеки интелигентен слушател“, казва още пианистът.

Людмил Ангелов пред БТА, в разговор с Даниел Димитров – за личния рекорд и избора на музиката в албума, за записите и представянето на проекта във Варшава, за рисковете да записваш непопулярни произведения, за интереса на младите хора към класическата музика и новите възможности за слушане.

Г-н Ангелов, как се постига такъв рекорд в класическата музика? 

- Постига се с желание, преди всичко. Разбира се, това предполага и много работа. Интересното е, че вторият от тези три диска е на запис, направен преди почти двадесет години. Чак сега се появи на бял свят. Това е изпълнение от концерт на живо, записано с двата клавирни концерта на Шопен за пиано и оркестър в Белград. Прекрасно е, че в крайна сметка колегите от симфоничния оркестър на сръбското радио са решили този документален запис да бъде издаден. Така че това е една параинвестиция в работа, докато другите два диска са наистина записани съвсем наскоро и се радвам, че беше поставен този своеобразен рекорд. Досега не ми се е случвало в една календарна година да излязат три мои компактдиска.

Къде бяха направени записите и с кого?

- Първият диск беше записан във Валенсия с моя колега и партньор като дуо, виолиста Румен Цветков. Записахме в тамошната консерватория, която има прекрасна зала. Това е нашият втори албум, в който има романтичен репертоар, руска музика. Беше издаден в началото на март и представен с концерт в Мадрид, който съвпадна и с празника 3 март. Събитието беше организирано от нашето посолство в испанската столица.

Третият диск, който излезе преди седмица, е един много дългоочакван от мен проект, за щастие. Отдавна имам желание да запиша тези произведения – мазурки. Всъщност,  това е интеграл на двама не толкова известни полски композитори, но пък музиката е наистина прекрасна. Като звукозапис това е световна премиера.

Авторите са големи полски композитори и пианисти, които се появяват в края на 19-и век като наследници на големия Фредерик Шопен. Това са Игнац Фридман и Александър Михаловски. В албума има общо 29 мазурки, което е цялото им творчество, посветено на този жанр – мазурката, типична полска музика.

Залагате на двама не много известни композитори, въпреки че са наследници на Шопен…

- Те, разбира се, нямат славата на техния голям предшественик, който е един от най-големите световни гении в музиката. Но пък и двамата са били изключителни виртуози, изключително големи пианисти. Бих казал, че за това време, са между десетината най-добри пианисти.

Фридман е обиколил целия свят с големи турнета. Роден е в Полша. Известен е като един от най-големите изпълнители на музиката на Шопен за всички времена. За щастие, има останали негови, макар и доста стари, записи, които са живо свидетелство за това какъв майстор е бил в интерпретацията на Шопен, и не само.

Александър Михаловски също е полски композитор и пианист. Той е, така да се каже, родоначалник на съвременната полска клавирна школа. Дългогодишен професор е в консерваторията във Варшава – също гений, известен като един от най-добрите интерпретатори на Шопен. Подобно на Фридман, е много талантлив композитор, който оставя след себе си прекрасна музика за пиано. Освен че изпълнявам тази музика, се надявам мои колеги да обърнат внимание и да я включват по-често в програмите си. Убеден съм, че публиката ще заобича много музиката. И самият диск има тази цел – да представи на широката публика едни по-непознати творби. Но, както вече казах, това е музика с изключителни качества,  много слушаема, много интересна и много емоционална.

Рисковано ли е да се издава такава музика?

- Определено може би има риск, защото това е продукт, който не е много продаваем. Естествено, широката  публика търси, купува и слуша музиката, която вече е позната – големите имена в класическата музика. Но мисля, че в публиката има хора с този интерес, с това любопитство. И предлагайки нещо, което поне засега е единствено на пазара, рискът значително намалява. Надявам се, че вече в тези по-нови времена на разпространение на музиката в интернет, записите ще стигнат до много повече хора...

Дискът е продуциран на националния институт „Фредерик Шопен“ и ще бъде представен с рецитал на 28 август, в рамките на фестивала Chopin and his Europe...  

- Да, идеята беше на националния институт „Шопен", който е организатор на този много голям фестивал. Това е всъщност най-големият фестивал в Полша, на който акцент, разбира се, е Шопен, но се изпълнява и много друга музика. Стана така, че издаването на диска съвпада със самия фестивал, така че от института ме поканиха да изнеса този концерт. Там ще е официалната премиера.

Концертът ще бъде във Варшава, в голямата зала на полското национално радио, където са правени и самите записи. Музиката, която съм записвал, ще звучи на живо – в същата зала и на същия инструмент.

Освен на диск, албумът ще бъде качен и в платформи...

- Да. Това вече се случва с абсолютно всички нови дискове. Самият физически носител, разбира се, се продава, но има много по-малка територия, отколкото реално се случва в интернет, на всички големи платформи. Особено по-младото поколение ползва главно този начин на слушане на музика. 

Какво е Вашето лично впечатление за интереса на младите хора към класическата музика?

- Мисля, че има достатъчно интерес. Разбира се, борбата е много неравна. Класическата музика трябва да се срещне, така да се каже, на бойното поле, с всичко друго, което се промотира много масирано и с много средства за реклама. Не е лесно мястото на класическата музика, особено в един такъв глобален свят, в който живеем. Но, определено,  мисля, че има много млади хора... Сега много повече млади хора се занимават професионално с класическа музика. Така че потенциалът на този сегмент от слушателите е добър и не е за подценяване. Главно, разбира се, на тях ще разчитаме.

Ако някой, образно казано, се, закачи покрай тях, също е чудесно, защото трябва да печелим младата аудитория и да напомняме за класическата музика – че тя не е нещо остаряло, скучно, недостъпно или неразбираемо. Мисля, че конкретно този мой трети диск за годината представя музика, която, както казах, е много приятна за слушане и доставя удоволствие. И би трябвало да бъде интересна на всеки интелигентен слушател.

В България да очакваме ли представяне на албума?

- Засега няма нищо планирано. Може би,по-нататък. Може би първо трябва да се уреди самото разпространение на албума в България.

- - - 

Людмил Ангелов е роден на 27 юни 1961 г. във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Носител е на награди от международните конкурси „Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло), World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен е на петте континента. Изнася рецитали, камерни концерти и е солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн център” в Ню-Йорк, „Ла скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, KBS в Сеул. Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records.

Негов диск с творби от Шопен е удостоен от института „Шопен“ във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin. През 2016 г. британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър oп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с оркестъра на Би Би Си в Глазгоу.

Людмил Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. През сезон 1987/1988 г. той представя всички творби за соло пиано на композитора в цикъл от дванадесет рецитала, за което получава отличието „Млад музикант на годината“ в България. През 1999 г. изпълнява интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания, а десет години по-късно представя отново Шопеновия интеграл в България и Испания. Той е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително и фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. През 2011 г. учредява фондация „Пиано екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.

Преподава като почетен професор в НБУ, където ежегодно изнася и майсторски клас.

/АКМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:39 на 29.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация