Предаването „Господари на ефира“ отбеляза своя 20-и рожден ден

site.btaДържавата толерира мошениците и няма кой да защити нормалния човек, казва Джуди Халваджиян

Държавата толерира мошениците и няма кой да защити нормалния човек, казва Джуди Халваджиян
Държавата толерира мошениците и няма кой да защити нормалния човек, казва Джуди Халваджиян
Снимка: Личен архив

Ние сме помагали на хората, измамени от мошеници. Защото в държавата ни е пълно с мошеници. Тоест, самата държава толерира мошениците и просто няма кой да защити нормалния човек. Това каза пред БТА продуцентът и създател на „Господари на ефира“ Джуди Халваджиян. Предаването отбелязва своята 20-годишнина.

„Започнахме в първите години основно със забавни моменти, гафове, лафове и лапсуси. Но впоследствие, като видях реакцията след нашите репортажи, които бяха доста по-малко в онзи период, си дадох сметка, че ние можем да сме страшно полезни на хората“, разказа Халваджиян. По думите му, 90 процента от казусите, представяни от „Господарите“, са били разрешавани.

Близо четири години след като предаването започна да се излъчва онлайн, продуцентът коментира, че се надява в бъдеще то отново да се завърне на телевизионния екран. „Ние сме готови. Ние репетираме постоянно. В момента, в който се появи по-смела телевизия и реши, че наистина трябва да върне „Господарите“, ние ще бъдем готови“, каза той.

По думите му, екипът на шоуто е много по-свободен, но много по-ограничен в интернет. „Минусът е, че все още, в България особено, телевизиите са много по-тежък и важен фактор и стигат до много повече хора“, посочи Джуди Халваджиян. Според него, другият сериозен проблем е, че рекламодателите все още дават голяма част от бюджетите си на телевизиите.

Създателят на „Господари на ефира“ коментира пред БТА как е отбелязал годишнината на предаването, кой е най-запомнящият се герой в него през последните две десетилетия и кои са хората, които според него, заслужават „Златен скункс“.

Господин Халваджиян, как отбелязахте 20-ия рожден ден на „Господари на ефира“?

- Направихме едно голямо парти, на което поканихме голяма част от всички служители, които са преминали през „Господарите“ в тези 20 години, много наши съмишленици, приятели, музиканти, артисти. Беше грандиозно парти. Надявам се, хората да са го оценили. Такова ми е усещането – че всички бяха много щастливи от това, което направихме вчера. Най-вероятно са имали нужда всички тези хора да ги събера, и аз също съм щастлив, че го направих.

Как се промени мисията на предаването през годините?

- Мисията се промени, може би, след третата-четвъртата година още. Започнахме в първите години основно със забавни моменти, гафове, лафове и лапсуси. Но впоследствие, като видях реакцията след нашите репортажи, които бяха доста по-малко в онзи период, си дадох сметка, че ние можем да сме страшно полезни на хората. Да сме полезни на самите институции – да им помагаме и да ги караме да си вършат работата. И да сме коректив и на политици, и на всички, защото в крайна сметка „Господари на ефира“ е успешно благодарение на това, че е един хубав микс между забавното и полезното. И явно тази формула успя дълги години.

Водили ли сте статистика колко случаи са разнищени и разрешени? 

- Започнахме да вадим статистика. Това беше 2018 година, но, за съжаление, малко след това дойде моментът, в който определени хора не искаха вече „Господарите“ да са в ефир. И все още това важи, най-вероятно, щом не сме в ефир. Така че статистиката не е пълна. Но, със сигурност, 90 процента от нещата, с които сме се занимавали, сме решавали проблемите и сме оправяли казусите. И това е най-важното нещо.

И хората, както знаете, в годините плашеха с нас институциите, или когато някой ги поставя в трудна ситуация. Преди още ние да се намесим. Много от тях ги плашеха, без дори да ни се обаждат на нас, и си решаваха така проблемите. Дори само това трябва да Ви говори какво е означавало „Господарите“.

Ние сме помагали на хората, измамени от мошеници. Защото в държавата ни е пълно с мошеници. Тоест, самата държава толерира мошениците и просто няма кой да защити нормалния човек. Така че този вид казуси са много интересни и сме били полезни за тези хора. Това, че сме държали будна съвестта на хората с нашите материали – дали критични, дали към политици, дали към манипулации, които са се случвали в телевизиите. Тези неща са много важни и сме карали хората да се замислят.

Кои са незбаравимите за Вас герои на „Господарите“?

- В годините минаха много герои. Юлиан Вучков, Бог да го прости, беше един от тези хора, които даваха доста материал на „Господари на ефира“, защото той беше много естествен в поведението си. И ние никога не сме правили нещо с лошо. Просто той явно имаше по-малко чувство за хумор и се засягаше, но той е един от хората, които бяха герои в нашите предавания. Бих го запомнил него и него го откроявам, защото от него са останали фрапиращи и запомнящи се фрази, които и до ден-днешен използваме. Много са героите, но той със сигурност е един от хората, които са ме впечатлили. И никога не сме имали лошо чувство към него - това е истината.

Какви са предизвикателствата пред предаването в онлайн среда?

- Това е бъдещето и ние го знаем - всичко започва да се случва в интернет. Минусът е, че все още, в България, особено, телевизиите са много по-тежък и важен фактор и стигат до много повече хора. Конкуренцията, която е в интернет, е страшно голяма. Тя не е като в телевизията, където има две големи телевизии и много малки, но основно се гледат двете големи телевизии. Така че дори посланията, които се изпращат през телевизионния екран, тежат много повече от тези, които са в интернет. Ние правим много неща в интернет, но те не достигат до толкова хора, до колкото трябва да достигнат. Това е най-големият проблем.

Другият сериозен проблем е, че за да инвестираш в интернет, трябва рекламодателите да започнат да рекламират повече в интернет пространството. А те все още дават голяма част от бюджетите си на телевизиите, на големите телевизии. И оттам идва това нещо, че просто ние в момента не можем да си позволим прекалено голяма инвестиция. Ето, например, в момента аз не мога да разширя репортажния екип с журналистите, защото финансово това не ми се позволява.

Когато започнат рекламодателите да рекламират повече и идва моментът, в който да си позволим по-големи бюджети, тогава ще инвестираме повече и ще има много неща, които сме правили, които ги имаше и в телевизията. Но сега не можем да си ги позволим. Много по-ограничени сме. Това е. Много по-ограничени сме, иначе сме много по-свободни. Много по-свободни сме, но много по-ограничени.

Какво е бъдещето на „Господарите“?

- Искрено се надявам, че има все още бъдеще на телевизионния екран за „Господарите“. Ние сме готови. Ние репетираме постоянно. В момента, в който се появи по-смела телевизия и реши, че наистина трябва да върне „Господарите“, ние ще бъдем готови. На това парти видях много хора, които са готови и само ме чакат да им се обадя да се върнат и да започнат отново работа. Така че топката не е в нас. Топката е на друго място.

Телевизиите, най-вероятно, на този етап, в този период не искат предавания, които карат хората да се замислят повече, отколкото трябва. Има, разбира се, и политици, които помагат за това и влияят на телевизиите. Това е най-големият проблем, все още. 

А ние не можем да нарушим нашите принципи. Ние сме се превърнали в „Господари на ефира“, благодарение на нашите принципи – морал, законност, справедливост и не бих нарушил нито един от тези принципи. Не бих ги нарушил, защото иначе ще изгубим нашата идентичност и ще се превърнем в едно от многото безхарактерни предавания, които има в ефир в момента. И аз не искам това се случва.

За кого е следващият „Златен скункс“?

- Това е другият проблем. Много хора заслужават „Златен скункс“, основно политици. Но намалихме и това, поради факта, че по някой път връчването на „Златен скункс“ отнема дълъг период. Защото трябва да хванеш някой, а когато човекът знае, че го гониш и искаш да му връчиш „Златен скункс“, той се крие. Така че това е процес, който на нас ни отнема доста време, на репортера. И в момента това също по-рядко можем да си го позволим, поради фактите, които обясних малко по-горе. Иначе скунксовете са готови.

„Господари на ефира“ се появява в българския ефир на 31 март 2003 г. по телевизия „7 дни“ и се излъчва там до 6 юни 2003 г., когато телевизията не получава лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията. Първите водещи на предаването са Васил Василев-Зуека и Малин Кръстев, а първоначалният екип, който следи за гафове в ефира, наброява 48 души. Екипът е разделен на три смени и гледа почти всички български телевизии. В първото предаване са отличени гафове на БНТ, Би Ти Ви и Нова ТВ.  Предаването се излъчва всяка вечер, от понеделник до петък, и е с продължителност 30 минути.

От самото начало предаването връчва статуетка, наречена „Златен скункс“, на обществено значими фигури, като „награда“ за техни грешки, фалшиви обещания или провали, както и когато се озоват в негативна за тях ситуация.

От 1 ноември 2003 г. до 15 юли 2009 г. предаването се излъчва в Нова ТВ, където достига най-високия си рейтинг. През това време са пробвани и различни схеми на излъчване на предаването. Освен 30-минутни епизоди всеки делничен ден, от 1 ноември 2003 до 11 юли 2004 г. предаването се излъчва само в събота и неделя с епизоди по един час. 

На 31 март 2008 г.  за първи път в историята на предаването на стола на „Господарите” като водеща сяда дама - Мария Игнатова, заедно с Димитър Рачков. 

От 14 септември 2009 г. до 5 април 2012 г. предаването се излъчва по Би Ти Ви.  Свалено е заедно с „Пълна лудница" след скандал и обвинения в опити за цензура от страна на медията. 

От 10 септември 2012 г. предаването отново се завръща в ефира на Нова ТВ.  В празничния епизод по повод 15-годишнината на предаването на 31 март 2015 г. се появяват водещите Герасим Георгиев-Геро, Румен Угрински, Малин Кръстев, Ненчо Балабанов и Мария Игнатова. За първи път са показани и най-забавните гафове на екипа на предаването – репортери, адреналинки и водещи.

Двойката водещи се разменя на всеки три месеца. През годините водещи са били актьорите Васил Василев-Зуека, Малин Кръстев, Димитър Рачков, Димитър Манчев, Васил Попов, Руслан Мъйнов, Георги Мамалев, Валентин Танев, Мария Игнатова, Румен Угрински, Герасим Георгиев-Геро, Силвестър Силвестров, Милица Гладнишка, Ненчо Балабанов.  

Предаването се излъчва по Нова ТВ до края на 2018 г. , когато изтича договорът на шоуто с телевизията и не е подновен.

През май 2019 г., на сайта на предаването се появява съобщение, от което става ясно, че предаването „Господари на ефира" напуска окончателно телевизионния ефир и преминава в интернет с ново име „Господари на уеба“.  Съобщението гласи: „Скъпи приятели, както знаете вече няколко месеца „Господари на ефира“ липсва от българския ефир. Преговорите с телевизиите за бъдещето на предаването, което през своята 16-годишна история се превърна в институция, в крайна сметка приключиха без резултат. Оказа се, че за съжаление, визиите ни за бъдещото развитие на „Господари на ефира“ се различават дотолкова, че не е възможно да бъде постигнато споразумение. Ние, от „Господарите“, смятаме, че съдържанието е важно, ценностите, които защитава предаването са важни и те останаха неизменни през дългата ни история, въпреки че са неудобни както за всякакви мошеници, измамници, далавераджии и шарлатани, така и за властимащи, които злоупотребяват със служебното си положение. Причината за доверието и обичта на зрителите са именно тези ценности, тази философия, на които нямаме право да изменим. Продуцентите и екипът на „Господари на ефира” обявяват своето намерение да продължат и развиват явлението, което създадохме заедно през тези 16 години, но вече в онлайн среда. Смятаме, че бъдещето е в интернет. Глобалната мрежа е най-свободната и динамична среда, която предоставя много възможности, в това число и най-важната за нас - свобода на словото. Вече разработваме нова платформа, с много ново актуално, забавно и атрактивно съдържание и разбира се ударни разследвания и репортажи, която ще видите през есента, а нашите водещи започват усилени тренировки и репетиции за да се превърнат в истински „Господари на уеба”.“

/ГН, ДД

/МГ/отдел „Справочна“

/ХК/

В допълнение

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:04 на 01.06.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация