Председателят на културната институция Милен Станчев:

site.btaЧиталището в Гецово вече 140 години продължава да е огнището, което поддържа жаравата на културните традиции и капанския дух

Читалището в Гецово вече 140 години продължава да е огнището, което поддържа жаравата на културните традиции и капанския дух
Читалището в Гецово вече 140 години продължава да е огнището, което поддържа жаравата на културните традиции и капанския дух
Председателят на културната институция в с. Гецово Милен Станчев снимка: Садет Кърова/БТА

Народно читалище „Просвета 1883“ в Гецово продължава да е огнището, което поддържа жива жаравата на културните традиции, капанския дух и българщината, каза в интервю за БТА председателят на културната институция Милен Станчев. През тази година читалището в разградското село чества 140-годишнината от създаването си, като събитието ще бъде отбелязано с поредица от мероприятия. Първото голямо събитие е благотворителният концерт, който ще се състои тази вечер в залата на Народно читалище „Развитие 1869“ в Разград. Той е специален подарък от Представителния фолклорен ансамбъл „Войводинци“ към читалището в пловдивското село Войводиново, по повод годишнината на гецовската културна институция.

По думите на Станчев читалището е мост между поколенията и традициите. Във връзка с опазване на традицията читалищната сграда да е притегателен център за всички възрасти от месец август 2008 година към библиотеката му е създаден клуб “Весело лято”. Към културната институция функционират и реализират многообразна творческа дейност различни школи и състави. Станчев изрази задоволството си от това, че екипът на читалището се стреми да създаде благоприятни условия за работа на младото дигитализирано поколение. Предизвикателство пред настоятелството е културната институция да продължи да бъде актуална на това, което общността очаква от нея. Председателят на читалището в Гецово изрази благодарността си към самодейците и всички, които се занимават с читалищно дело и им пожела да продължат да работят с ентусиазъм и любов към това, което правят. 

Следва пълният текст на интервюто с г-н Станчев:

Г-н Стачев 140 години е повече от респектиращ юбилей за един културен институт. С какви чувства посрещате празника и как ще отбележите това събитие?

- Може само да се гордеем, че сме част от дългогодишната история на читалището и активно допринасяме за неговия разцвет. Годишнината ще отбележим с поредица от мероприятия, които ще преминат под мотото „140 години НЧ „Просвета 1883“ - с. Гецово“. Първото голямо събитие е благотворителният концерт, който ще се състои тази вечер от 17:00 ч. в залата на Народно читалище „Развитие 1869“ в Разград. Провеждаме го съвместно с нашите приятели от разградското читалище и Федерацията на жените. В концерта ще участва Представителният фолклорен ансамбъл „Войводинци“ към читалището в пловдивското село Войводиново. Двете културни институции се сдружиха наскоро. На 9 април ние ще върнем визитата и ще изнесем концерт на тяхна територия с участието на голяма част от читалищните състави. Предвиждаме през юни да има още един концерт, посветен специално на годишнината, в който ще участват всички състави към културната институция.

Читалищата са културното средище на едно населено място. Такова е и читалището в село Гецово. Бихте ли припомнили накратко историята на НЧ "Просвета 1883" - с. Гецово? 

- През 1883 г. в Хасанлар, тогавашно име на село Гецово, група учители и местни родолюбци създават дружество „Читалище“. Поради липса на читалищна сграда, няколко години читалищната дейност се извършва в училището. От 1910 г. училищната сграда е разширена със салон и театрална сцена, а през 1925 г. и с актьорска стая. Разменят се гостувания с други театрални състави от съседни села. Сегашната просторна двуетажна читалищна сграда е построена през 1960 г. със средства от самооблагане на жителите на селото. През 50-те и 60-те години на миналия век към читалището се разгръща богата художествена самодейност от ученици, младежи и възрастни за съхраняване и популяризиране на капанското певческо и танцово наследство в селото, в региона и в страната. Към читалището е създадена женска вокална група с ръководител Иванка Михайлова, а през 1995 г. ръководител става Олга Димитрова. Тогава се създава Ансамбълът за изворен фолклор „Капанска китка“, който съществува и до днес под ръководството на Веселина Русева. От 2006 г. към читалището е сформиран нов Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци", който днес се ръководи от Веселина Димова. В репертоара и на двата Ансамбъла са намерили място най-характерните капански житейски моменти като капанска сватба, квасене на прочутото гецовско кисело мляко, точене на най-фините листи за баница, преденето с хурки. Към читалището функционира също Школа за народни танци „Капанска магия”, която е създадена през декември  2010 г. от група млади ентусиасти от селото. Ръководители на школата са Неделчо Райчев и Милен Станчев. Основна цел на „Капанска магия” е както разучаването на танци от всички фолклорни области на България, така и съхранението на автентичното капанско танцово изкуство. Съвсем наскоро, през 2021 г. беше основан и Детски танцов състав „Гецовлийчета” с ръководител Лидия Станчева – танцьор от Капанския ансамбъл. В танцовата школа участват 29 момичета и момчета на възраст от 5 до 10 години. През пролетта на 2022 г. с вокалния педагог Цветалина Генчева сформирахме Детска вокална група „Цветница”. Тя представя капанския фолклор със съвременни аранжименти, за да бъде интересно на децата. Децата от детските състави към читалището направиха своя дебют на сцената на XI-я Капански събор в с. Гецово през 2022 г.

В читалището давате поле за изява на хора от различна възраст - от деца до пенсионери. Как ги привличате, особено младите? 

- Читалището е мост между поколенията и традициите. Във връзка с опазване на традицията читалищната сграда да е притегателен център за всички възрасти от месец август 2008 г. към библиотеката на читалището е създаден клуб “Весело лято”, като днес продължаваме тази традиция. Деца и възрастни посещават компютърната зала, играят шах, тенис на маса, учат се да везат шевици под вещото ръководство на Живото човешко съкровище Николинка Ангелова, ръководител на клуб „Седянка се кладе”. Всяка година съвместно с кметство Гецово организираме детски празник за Първи юни, а на Бабинден - тържество за всички баби.

140-годишното читалище в Гецово развива активна културна и социална дейност. Десетки са организираните прояви и събития, споделете за по-интересните от тях? Разкажете ни и за най-важните и запомнящи се отличия?

- Читалищните състави участват активно в Капанския събор, който се организира в с. Гецово, в Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти, във Фестивала на читалищата и множество регионални, национални и международни фестивали и конкурси. А наградите, завоювани от нашите състави са многобройни. Ансамбълът за изворен фолклор „Капанска китка” е удостояван два пъти със званието „Представителен ансамбъл” на ЦИОФФ към Министерството на културата. Самодейците от Ансамбъла са участници в националната система „Живи човешки съкровища – България“ с „Капанска сватба“, която представя традиционната сватбена обредност от с. Гецово. Ансамбълът е носител и на наградата „Златна гъдулка” от националния фестивал в Русе и много други.

 Ансамбълът за автентичен фолклор „Капанци“ също е удостоен с високи отличия - грамоти, златни медали, специални награди. Носител е на титлата „Световен шампион по фолклор“ от VІІ-я Световен шампионат по фолклор в Свети Влас и е лауреат на международния фестивал “Еврофолк”. Самодейците имат още много призове и международни участия. Покойният вече изпълнител Георги Методиев бе определен за “Капанецът – едно от живите човешки съкровища на България” за 2008 г., за него бе заснет и филм от БНТ. Школата за народни танци „Капанска магия” участва в телевизионното предаване „Надиграй ме” по БНТ 2, където се представи достойно и защити името на цялата ни фолклорна област. На детските състави тепърва им предстои да покорят национални и международни сцени.

Какви са новите предизвикателства пред читалищното настоятелство? 

- От 2021 г. към читалището е разкрит Културно-информационен и образователен център „Капанци – с. Гецово“, който развива дейности в областта на компютърните технологии. Събира се също разнообразна информация за бъдещи краеведски изследвания на капанския етнос, организират се изложби на капански тъкани, черги, дантели и др. под надслов „От раклата на баба“. Прожектират се филми, организират се лекции и др. събития за деца и младежи. Задълбочава се работата ни с нашите спонсори и спомоществователи. Планираме обновяване на интериора на сградата на читалището, закупуване на нови капански носии за детските състави, издаване на книги, посветени на уникалния капански бит и култура на селото, и много други събития през юбилейната ни 140-годишнина.

Читалищата са създадени през Възраждането като първите граждански центрове, които стимулират развитието на социалните взаимоотношения. Как се адаптират днес тези институции към новите условия и бързо изменящите се ценности и потребности?

- Стремим се да създадем благоприятни условия на младото дигитализирано поколение. Постепенно успяхме да оборудваме читалището със съвременни технологии, компютри, интернет, смарт ТВ, караоке уредба. От друга страна непрекъснато обогатяваме библиотеката със съвременна литература. От тази година въвеждаме и дигитализирано управление на библиотечния ни фонд, който се състои от повече от 15 000 тома литература.

Какво е пожеланието ви към работещите в културната институция и самодейците към читалището по повод годишнината?

- На първо място изказвам огромна благодарност към всички самодейци от седемте състави към читалището и на техните ръководители, които  поддържат жив капанския дух, впускат се във всички читалищни мероприятия и се раздават от сърце и душа. Скъпи самодейци, вие сте стабилен гръб, на който читалищното настоятелство се опира с пълно доверие. Без вас читалището нямаше да бъде това прекрасно и уютно място на българския дух, което е днес. Изказвам благодарност и към нашия секретар Анна Тодорова за търпението и отзивчивостта, с което обслужва всеки член на читалището и библиотеката, а на колегите от настоятелството ще кажа следното – вие сте една успешна формула, която за кратко време успя да стъпи на постигнатото до момента, да го надгради и разнообрази и с размах да открива нови хоризонти на красотата и духовността за благото на жителите на с. Гецово. 

 

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:33 на 01.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация