БТА припомня историята на проекта

site.btaШест са кандидатурите за вписване в националната представителна листа "Живи човешки съкровища 2022"

Шест са кандидатурите за вписване в националната представителна листа "Живи човешки съкровища 2022"
Шест са кандидатурите за вписване в националната представителна листа "Живи човешки съкровища 2022"
"Гайдарите от Алтън Калофер“ . Снимка: Архив на НЧ "Христо Ботев" - Калофер

Церемонията по връчването на удостоверенията и грамотите за вписване в националната представителна листа "Живи човешки съкровища - България” за 2022 г. ще се състои днес в галерия "Средец“, съобщават от Министерството на културата.

На свое заседание неотдавна Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата шест кандидатури за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България.

От сферата "Знания и умения, свързани с традиционните занаяти", кандидатурата е за плетене на рибарски мрежи - традиционен занаят от с. Кошава, Видинско. Индивидуален носител е Венцислав Дионисов Николов. Христо Маринов - майсторът мутафчия в музей "Етър", Габрово, е кандидатура и индивидуален носител.

От сферата "Знания и обичаи, отнасящи се до природата и вселената", кандидатурата е за винопроизводство в Плевенския район - за Института по лозарство и винарство – Плевен; вила "Гривица" (местна изба), винарска къща "Мизия" и фолклорен ансамбъл "Мизия“.

От сферата на изпълнителски изкуства кандидатурата е за гайдарите на Алтън Калофер при народно читалище "Христо Ботев - 1869" в Калофер.

От сферата социалните обичаи, обреди и празнични събития, кандидатурата е за къносване на булка в село Веселина - за фолклорната група за турски народни песни и танцова група към Народно читалище "Христо Ботев - 1931", както и за оброк - живата практика в с. Липница, община Ботевград - за 12 представители на родове, които "дават" оброци.

ИДЕЯТА, ИСТОРИЯТА, НАЧАЛОТО

Националната представителна листа с елементи на нематериалното културно наследство в България се изготвя въз основа на националната кампания „Живи човешки съкровища”, която се провежда на всеки две години.

В началото на 2008 г. е поставено началото на Националната програма по създаването на националната система от „Живи човешки съкровища – България“, която се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при Българската академия на науките, със съдействието на Националната комисия на Организация на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) в България. Системата „Живи човешки съкровища“ е създадена в изпълнение на Конвенцията за нематериалното културно наследство, приета от ЮНЕСКО на 17 октомври 2003 г. Живите човешки съкровища са хора, които притежават необходимите познания и умения, за да създават специфични елементи от нематериалното културно наследство като свидетелство за живите културни традиции и за творческия гений на гражданите на България.

Целта на националната система от „Живи човешки съкровища – България“ е да бъдат съхранени знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно историческо, художествено и културно значение за страната, както и да бъде насърчено тяхното предаване на следващите поколения чрез осъществяване на ефективни програми за подготовка на кадри. Друга цел на програмата е създаването на единен архив от документи и материали, свързани с нематериалното културно наследство, в Националния център за нематериално културно наследство.

ПРОЦЕДУРАТА

Селекцията за националната представителна листа с елементи на нематериалното културно наследство протича в два етапа - регионален и национален. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство. Съгласно статута на процедурата предлаганите кандидатури трябва да представят дейности и умения/ елементи от сферите на нематериалното културно наследство, съгласно регионалните листи на Националния регистър на нематериалното културно наследство на България, като традиционни обреди и празници, традиционно пеене и свирене, разказване, детски игри, занаяти и поминъци и др. Кандидатурите могат да бъдат в две форми – индивидуални и колективни. 

Регионалният етап включва преглед на номинации с елементи на нематериалното културно наследство, постъпили във всяка от 28-те области на България и излъчване на една областна кандидатура за участие на национално ниво. Провеждането на регионалните селекции се извършва с участие на общностите и носителите на нематериално културно наследство в съответните области. От достигналите до втория етап кандидатури обикновено се излъчват пет, които се вписват в Националната представителна листа за съответната година. Церемонията по попълване на листата се провежда около Еньовден – 24 юни, в галерия "Средец" на Министерството на културата. 

ПЪРВИТЕ НАГРАДЕНИ, ИСТОРИЯ НА ЛАУРЕАТИТЕ

На 24 юни 2008 г. са наградени първите пет проекта в листата за "Живи човешки съкровища". Това са „Нестинарството - българската магия с огнена жарава“ в сферата на традиционните обреди и празници - с. Българи, община Царево, област Бургас, „Калуша - стародавен обред, запазен за поколенията“ - обредно танцуване - с. Хърлец, община Козлодуй, област Враца;  „Дянко Дянков – майсторът на старинни оръжия от град Априлци” - традиционни занаяти, град Априлци, област Ловешка; „Двугласното пеене в град Неделино“ - традиционно пеене и свирене - град Неделино, област Смолян; „Традиционна василишка сватба“ - традиционни обреди и празници, традиционни танци – град Момин проход, община Костенец, област София. 

Наградените проекти през 2010 г. са „Чуйте и ще знаете” на Народно читалище „Миньор – 2005”, град Перник, в сферата на традиционното разказване с индивидуален носител Лидия Евтимова Добревска от град Брезник, област Перник, „Срещнали се два буенеца – питали са” в сферата на традиционните обреди и празници - с. Юпер, област Разград, „Маскарадна игра „Джамал” в сферата на традиционните обреди и празници - с. Кошов, област Русе, „Пролетни хора на песен от град Баня, Карловско” в сферата на традиционно танцуване и детски игри - град Баня, област Пловдив, и „Песента – минало, настояще и бъдеще” в сферата на традиционно пеене и свирене - с. Сатовча, област Благоевград. 

През 2012 г. петте нови елемента в Националната листа на нематериалното културно наследство са обявени на 26 юни. По проекта „Чипровски килими“ в сферата на традиционните занаяти, домашните дейности и поминъци са отличени женска фолклорна група от Чипровци, област Монтана, и читалището "Петър Богдан - 1909". Също в тази сфера, за дървообработване и дърворезба, с проекта „От извора днес, за да ни има утре” са наградени Стефан Алексов Петров от с. Ломница и читалище "Братство-1869" - Кюстендил. В сферата на традиционното пеене и свирене - фолклорната група „Добърски баби“ с проекта „Добърски баби“ – пазители на традиционния обред „Водици“, към читалище "Просвета-1927" в с. Добърско, община Разлог, област Благоевград, и Духовата музика "Дунавски ритми" към читалището  "Развитие-1926" в с. Антимово, област Видин, с проекта „Да съхраним дунавските ритми в с.Антимово”.

На 24 юни 2014 г. на церемония в галерия "Средец" са наградени проектите „Добруджанска тройка – минало, настояще и бъдеще“ в сферата на традиционното пеене и свирене с групов носител фолклорното трио към читалище "Йордан Йовков 1870" - Добрич, „Колани, тъкани „на кори” в сферата традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци с носител Софка Димитрова, представена от читалище "Пробуда-1958" – Шумен, „Лазаруване в село Старо село“, представен от читалище Възраждане-1940" в селото, в община Тутракан, област Силистра, „Хъдрелез - алиански карнавални игри от с. Бисерци“ - читалище "Стефан Караджа 1928" в селото в община Кубрат, област Разград, и „Дервишов ден в Лесичово“ - читалище "Отец Паисий 1890" в селото в едноименната община в област Пазарджик. 

До 2014 г. в листата са включени общо 20 елемента - по пет са вписвани в четирите кампании на регионално и национално ниво, проведени до този момент.

На 23 юни 2016 г. в галерията "Средец" е проведена церемония за вписването на 10 нови елемента в Националната листа на нематериалното културно наследство. Наградените проекти са „Плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив“, „Еркечкото лазаруване: живата традиция“ - с. Козичино, община Поморие, „Песни и хора на мегдана“ в с. Кипра, община Девня, „Кукери на Сирни заговезни“ - с. Бозвелийско, община Провадия, „Традиционните хора на с. Гъмзово - традицията среща бъдещето“, община Брегово, „Многогласно женско/мъжко пеене със съпровод на тамбури“ - с. Дорково, община Ракитово, „Костадин Илчев - самобитен продължител на родопската гайдарска традиция“ - Смолян, „Родопската гайда - магията на планината“ - Девин, „Писане на яйца с восък“ - Костенец, „С танците на нашите предци“ - с. Пет могили, община Никола Козлево.

На 14 юни 2018 г. на церемония в галерията „Средец“ по случай 10-годишнината от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ регионалните исторически музеи в Бургас, Русе, Перник и Смолян и 24 читалища в България с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство са наградени от заместник-министъра на културата Румен Димитров с грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство. 

На 28 юли 2021 г. в галерията „Средец“ е проведена церемония за връчването на удостоверенията за вписването на пет нови елемента в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България. Народното читалище „Градище–1907“ в град Своге получава номинация и грамота в сферата традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци с кандидатурата „Изработване на българска народна носия от региона на Кюстендил“, Народното читалище „Просвета-1928“, с. Царевец, Област Враца – в сферата традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци с кандидатурата „Варене на домашен сапун“, Сдружението с нестопанска цел „Локално наследство“ – в сферата традиционно танцуване и традиционни детски игри с кандидатурата „Селското хоро в Пернишко“, Народното читалище „Васил Левски – 1900” в с. Войнягово, Област Пловдив, в сферата традиционно танцуване и традиционни детски игри с кандидатурата „Войняговски хора и игри по Гергьовден“, и Народно читалище „Просвета-1883” с. Гецово, Област Разград, в сферата традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци с кандидатурата „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“. 

През 2022 г. в Националната представителна листа се въвеждат две нови листи – Национална листа на нематериалното културно наследство, нуждаещо се от спешни мерки за опазване (Спешна листа) и Национален регистър на програми, проекти и дейности, които най-добре отразяват принципите и целите на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство (Регистър на добрите практики).

/ДД, редакция „ЛИК"         

/ЙВ / МГ /отдел „Справочна“

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:29 на 24.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация