site.btaИзследователи на българската храна създават сайт за кулинарната история на страната ни  

Изследователи на българската храна създават сайт за кулинарната история на страната ни  
Изследователи на българската храна създават сайт за кулинарната история на страната ни  
Един от постерите на новия сайт, снимка: архив на дружеството

Седем изследователи на българската храна - историци, културолози, фолклористи, антрополози, социолози - се обединиха и създадоха дружество “Около храната”, съобщиха за БТА от екипа му. 

Дружеството (Българска академична асоциация) с председател Албена Шкодрова, заместник-председател Вихра Барова, касиер Райна Гаврилова и членове Велислава Петрова, Елица Стоилова, Николай Вуков и Тина Пенева, има за цел да събира и разпространява познания за храната у нас. 

„Заедно с всеки, който споделя вярата ни във важността на тази мисия, ще трупаме архив на българската кулинарна история и ще се грижим да е достъпен за всички. Сайтът ни, едва стъпил на крака, ще бъде едновременно библиотека и галерия. Стари готварски книги, архивна фотография и най-вече много от нашите студии ще бъдат събрани на едно място, така че да са лесно достъпни за всеки, който иска да научи повече за това как българите готвят, ядат и мислят за храната. С кого делим кухня, как празнуваме чрез храна, откъде идват рецептите ни и къде отиват, как мечтаем за храна и как я изхвърляме - темите, по които мислим и работим отразяват това, че храната е всеобхватен социален феномен“, казват учредителите на дружеството.

И допълват: „За повечето хора храната е мекото средоточие на живота. Сладостен момент от делника, апотеоз на празника. За нас тя е и блажена част от работата ни. Освен да пишем, обичаме и да говорим за храна. Намерението ни е да демонстрираме това с периодични публични лекции, за които скоро ще разкажем повече. Обмисляме как можем да сме по-полезни и на хората, ангажирани със създаването и приготвянето на храна в България. Това съобщение е да съобщи за появата ни, която, вярваме, е само начало на дълги разговори около и за храната на масата.“

В електронната библиотека на сайта вече могат да бъдат прочетени готварските книги на Петко Рачов Славейков, Димитър Смрикаров-Самоковеца, Домашна готварска книга от 1895, както и да бъдат разгледани архивни снимки от емблематични ресторанти от 60-те години на миналия век. Сайтът има и версия на английски език. 
 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:23 на 07.02.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация