site.btaКакаото сваля кръвното налягане

Какаото сваля кръвното налягане
Какаото сваля кръвното налягане
Снимка: Пиксабей

Британски учени установиха, че флаванолите в какаото и черния шоколад свалят кръвното налягане и следователно са полезни за сърцето, съобщи в. "Дейли мейл".

Тези антиоксиданти поддържат еластични вените и артериите. Така кръвта преминава през тях по-лесно.

Добавки с какаови флаваноли са подействали на доброволците само за три часа. Възможно е подобен ефект да има и увеличаването на количеството черен шоколад. 

Млечният шоколад обаче не се препоръчва, защото в него преобладава млякото и захарта, а какаото може да е само 25 процента. Черният шоколад може да съдържа 90 процента какао.

Използваните в изследването хапчета са съдържали флаваноли колкото в половин килограм черен шоколад. 

Флаванолите са характерни за плодовете и зеленчуците. В изобилие са в чая, червеното вино, боровинките, ябълките, крушите, черешите, фъстъците, както и в листните зеленчуци. Какаовите зърна са особено богати на флаваноли. 

Учените от университета на Съри са работили с 11 доброволци, които са приемали какаова капсула или плацебо през ден почти две седмици. 

Ежедневието им е било обичайното, но са носели монитор за кръвно налягане и клип, който е измервал еластичността на артериите. 

Добавките не са сваляли кръвното налягане през дните, когато е било вече ниско. 

/ГЧ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:39 на 05.10.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация