site.btaУчени използват ултразвук, за да отблъскват вредители от пчелните кошери

Учени използват ултразвук, за да отблъскват вредители от пчелните кошери
Учени използват ултразвук, за да отблъскват вредители от пчелните кошери
Снимката е илюстративна. AP/Jessie Wardarski

Учени от Великобритания и Япония са разработили нова техника, която използва ултразвукови сигнали, имитиращи звуците на прилепите, за да отблъскват вид вредител от пчелните кошери, пише Юрикалърт.  

Пчелите и другите опрашващи видове измират. Между пестицидите, климатичната криза и загубата на местообитания, пчелните колонии стават все по-слаби, което ги прави по-уязвими към паразити като големия и малкия восъчен молец. Уязвимите пчели имат каскаден ефект върху пчеларите и продоволствената сигурност в пчеларската индустрия.

Екип от изследователи от Университета на Стратклайд и японската Национална организация за селскостопански и хранителни изследвания е използвал необичайния слух на восъчните молци, за да разработи устойчива и ефективна техника за борба с вредителите, която е безопасна за пчелите.

Восъчните молци се възползват от отслабените пчелни колонии, прокопават тунели в кошера и се хранят с пчелния восък и пчелните яйца. Справянето със заразата е трудоемко - пчеларите трябва да премахнат отделните рамки, засегнати от нея, и да уловят останалите вредители с лепкави капани.

Восъчните молци могат да чуват звуци, които са с четири октави по-високи от човешкия слух. Тази тяхна способност им помага да не стават плячка за прилепите.

Чрез анализ на това кои ехолокационни звуци на прилепите предизвикват по-силен невронен отговор у молците, изследователите са определили най-добрия ултразвуков репелент. Тъй като пчелите нямат слух, този механизъм за борба с вредителите не им пречи. 

"Природата наистина е впечатляваща и предлага вдъхновение за технологичното развитие", казва Лара Диас Гарсия от изследователския екип.

/ВБ/

Списание ЛИК

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 07:05 на 08.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация