site.btaНародното читалище „Мевляна 2012“ в Добрич отбеляза Световния ден на турското кафе

Народното читалище „Мевляна 2012“ в Добрич отбеляза Световния ден на турското кафе
Народното читалище „Мевляна 2012“ в Добрич отбеляза Световния ден на турското кафе
Народното читалище „Мевляна - 2012" отбелязва Световния ден на турското кафе, като почерпи гости и приятели с кафе, локум и сладки. Снимка: кореспондент на БТА в Добрич Павлина Живкова (ЕД)

По повод Световния ден на турското кафе – 5 декември, читалището „Мевляна 2012“ в Добрич организира почерпка с турско кафе и сладки.  

За кафето разказа пред БТА Виждан Мустафова, преподавател в читалището. Според преданията турското кафе достига до Османската империя през 14–15 век, когато управител от Йемен донася ароматните зърна в сараите на султан Сюлейман. Там за първи път кафето е изпечено и смляно много ситно, след което започва да се приготвя в бакърено джезве на много слаб огън — метод, който осигурява характерния каймак и силния аромат.

Първоначално вкусът бил леко горчив и хората започнали да поднасят кафето с локум, съчетавайки вкусовете — традиция, която се е запазила и до днес.

„Турското кафе е повод хората да се събират, да общуват и да споделят. Казва се, че едно турско кафе носи 40 години спомени“, каза още Виждан Мустафова. Тя допълни, че интересът към събитието е голям, като гости са дошли както от Добрич, така и от Варна и други населени места.

„За нас беше важно да покажем, че турското кафе не е просто напитка, а жива традиция, част от културната памет и ежедневието на хората“, допълни Мустафова.

 

/ТЙ/

Списание ЛИК

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:28 на 06.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация