Представяне на списание ЛИК „България в джаза“

site.btaГости от поделението в Тараклия на Русенския университет дойдоха в пресклуба на БТА в града за представянето на октомврийския брой на сп. ЛИК

Гости от поделението в Тараклия на Русенския университет дойдоха в пресклуба на БТА в града за представянето на октомврийския брой на сп. ЛИК
Гости от поделението в Тараклия на Русенския университет дойдоха в пресклуба на БТА в града за представянето на октомврийския брой на сп. ЛИК
Снимка: БТА

Гости от поделението в Тараклия на Русенския университет, както и началникът на отдел „Култура и туризъм“ към Районния съвет на Тараклия Татяна Папурова, присъстваха днес на представянето на октомврийския брой на списание ЛИК, посветен на темата „България в джаза“. Поредното издание на Българската телеграфна агенция (БТА) разглежда историята и развитието на джаз музиката и джаз фестивалите в страната.

В пресклуба на БТА дойдоха петима студенти от специалност „Педагогика на обучението по музика“, първи и втори курс, водени от своя преподавател д-р Виталий Тодоров.

„Най-напред искам да ви благодаря, Ирина, че ме поканихте. За мен беше истинско удоволствие, защото по силата на моята длъжност и професия си припомних 80-те години, когато джазът тук още живееше сред нас. Тогава бяха създадени малки джазови банди, както ги наричахме. По-късно постепенно се насочихме към народната музика – откри се филиал на музикалния колеж в Твърдица например и много от децата поеха по пътя на народното изкуство. Това, разбира се, не е лошо – напротив, прекрасно е. Но все пак ръководителите на града, на културата, трябва да следят процесите, защото когато се отказваме от джаза, се отказваме от нещо изключително ценно. Тази музика е преди всичко за младите – тя носи емоция, носи свобода. Не анархия, както понякога сме свикнали да мислим, а истинска свобода. Днешното участие в това представяне ме накара да се замисля и може би да започна отново да работя в тази посока. Благодаря ви много“, коментира Татяна Папурова.

„Днес наистина разбрахме до каква степен е развита тази музика в България. В страната има много центрове, джаз центрове с големи джазови фестивали. За съжаление, при нас в Молдова има само един постоянен джаз фестивал, който се провежда в Кишинев, а епизодично и в други по-големи градове като Кахул и Белци. За съжаление, в по-малките градове традицията отдавна е изчезнала. Спомням си дори, че съм присъствал на концерт на джаз музиканти, които бяха дошли в Тараклия, а в залата имаше едва пет-шест души. Това беше много неприятно, най-вече за самите музиканти, защото бяха изключително добри и свиреха на много високо ниво пред почти празна зала. Това отново показва, че джазовата култура в провинцията е на много ниско ниво – хората не са достатъчно запознати с този жанр. Наистина е необходимо този въпрос да бъде поставен и по някакъв начин да се развива тази музикална посока, защото джазът е нещо необичайно като стил, като култура, като начин на живот. С помощта на това изкуство човек може да „говори“ чрез импровизацията си, да изразява чувствата си в момента, което прави джаза изключително страстен и прекрасен“, каза след представянето на списанието д-р Виталий Тодоров.

Студентът във втори курс Богдан Къса каза, че е получил много информация от днешното събитие – такава, за която досега не е знаел. „Много ме впечатли ансамбълът от саксофонисти, които свиреха в пресклуба на БТА в Одеса. И на мен истински ми се прииска да бъда част от подобна банда. Обичам джаза и, признавам ви, в междучасията в университета заедно с преподавателя ми импровизираме – нещо, което ми доставя огромно удоволствие“, сподели студентът.

От януари 2024 г. списание ЛИК е със свободен достъп. Всички броеве от неговото възстановяване през 2022 г. до днес могат да бъдат изтеглени в електронен формат от интернет страницата на БТА. Октомврийският брой на тема „България в джаза“ можете да откриете на следния линк  – https://www.bta.bg/bg/lik-magazine/65 

/ИКВ/

Списание ЛИК

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 22:19 на 16.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация