site.btaСпоразумението за свободна търговия с Меркосур е "отлична възможност" за ЕС, заяви Антонио Коща

Споразумението за свободна търговия с Меркосур е "отлична възможност" за ЕС, заяви Антонио Коща
Споразумението за свободна търговия с Меркосур е "отлична възможност" за ЕС, заяви Антонио Коща
Председателят на Европейския съвет Антонио Коща. Снимка: AP/Armando Franca

Потвърденото днес от ЕК споразумение за свободна търговия с южноамериканския блок Меркосур (обединяващ Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай) "представлява отлична възможност за укрепване" на "конкурентоспособността" на Европейския съюз и "отваряне на пазарите му за нови продукти и услуги", заяви председателят на Европейския съвет Антонио Коща, цитиран от Франс прес.

"Нуждаем се от това ново споразумение с Меркосур", добави той по време на посещението си във Виена, след като ЕК призова страните членки на ЕС да го ратифицират. Съвместно с Франция, Австрия е сред страните, които се противопоставят на това споразумение, както и редица европейски фермерски съюзи, притеснени за бъдещето на сектора.

"В момента разглеждаме предложението", заяви федералният канцлер Кристиан Щокер по време на съвместна пресконференция с Антонио Коща.

Щокер заяви, че "приветства факта, че Европейската комисия се е отнесла сериозно към опасенията".

Брюксел обеща да допълни споразумението с "правен акт", който да засилва защитните мерки за "чувствителни европейски продукти".

ЕК се ангажира да се намеси в случай на отрицателно въздействие на вноса върху определени сектори, като например говеждо и птиче месо, захар и етанол. Тези мерки бяха приветствани по-рано и от Париж.

След тези отстъпки от Брюксел, ЕК призова страните членки на ЕС "бързо" да ратифицират търговското споразумение, ако е възможно преди края на 2025 г., докато бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва все още е ротационен председател на търговския блок Меркосур.

/ИЦ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:54 на 04.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация