site.btaС изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище
БТА, Село Овчарово (17 септември 2025) С изцяло собствена суровина работи винарна „Вила Овчарово“ край Търговище. В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза за БТА управителят Алев Сабитов. В лозовите масиви на площ от 150 дка, работят 15 души от близките села Овчарово и Певец. Екипът разказва, че за да се стигне до днес, началото е поставено през 2009 г. със засаждането на първите масиви. А през 2013 г. е произведена и първата реколта вино. По думите на технолога Димитринка Димитрова сега производственият капацитет на винарната е 60-65 000 бутилки, изцяло от собствения лозов масив. Снимка: кореспондент на БТА в Търговище Боряна Димитрова (БТ)

С изцяло собствена суровина работи винарна "Вила Овчарово" край Търговище. В средата на септември екипът е ангажиран в кампанията по прибирането на реколтата, която тази година не е от най-добрите, каза за БТА управителят Алев Сабитов. 

В лозовите масиви на площ от 150 дка работят 15 души от близките села Овчарово и Дългач. Екипът разказва, че за да се стигне до днес, началото е поставено през 2009 г. със засаждането на първите масиви. А през 2013 г. е произведена и първата реколта вино. Сега производственият капацитет на винарната е 50 000 бутилки, изцяло от собствения лозов масив. 

Технологът Димитрина Димитрова разказа, че през миналата година тук се създава нов асортимент с български сорт. За целта закупуват Димят и Ризлинг, за да направят сепаж. "Виното ни беше отличено със сребърен медал на Балканския конкурс в категория "Вина с местни сортове".

В собствения масив винарната отглежда от белите сортове Совиньон блан и Шардоне. През годините няма промяна в площта на масива или в сортовата структура на лозята. 

Реколтата тази година е доста по-слаба в сравнение с предишни, каза технологът. Причината са измръзванията, поради които добивите са много по-ниски. При белите сортове измръзването е към 80 процента. При по-малко грозде ще произведем и по-малко вина, каза Димитрова. 

За да се получи добро и качествено вино, се изминава дълъг процес. Основата е в гроздето. "Реколта с реколта се различава, затова има такава неповторяемост във вината от един и същи сорт. Много е важно качеството на суровината и след това от нас се изисква правилно да направляваме процеса. Това е един микробиологичен процес – виното е жив продукт. Той продължава живота си дори и след ферментацията, след бутилирането, всяка бутилка си има собствен живот", каза Димитрова. 

Според екипа на винарната все повече хора ценят виното, но може да се работи още в посока повишаване винената култура на българина, отбеляза Димитрова. "Вино се пие. Но въпросът е кой какво вино търси да пие!" - според специалиста, всяко вино, направено грамотно и с добра суровина, е добро. Много е важно целият процес да протече чисто, без странични микробиологични процеси, да формира добри аромати и добри вкусове. Но така или иначе хората имат различни вкусове, суровината дава продукти с различен характер. Например Совиньон блан дава по-свежи вина, Шардоне – по-меки на вкус. Клиентите, които предпочитат да усещат свежест във вкуса, се ориентират към Совиньон. А тези, които предпочитат по-меки, търсят Шардоне, коментира технологът. 

Димитрина Димитрова разказа, че за да рекламират продукцията си и да достигнат до повече ценители, всяка година винарните от Североизтока се организират и правят винени турове - Дни на отворените врати. Тази година през май "Вила Овчарово" е посетена и от румънци, които пренощуват в хотела на комплекса.

Винарната продава своята продукция основно на вътрешния пазар, износът е много малък. "Пазарът е доста труден – допълни технологът. "Защото на българския пазар пристигат вина от Италия, Испания и Франция, Румъния и Молдова, които са с доста по-ниски цени от нашата себестойност."

"Вината ни са разпознаваеми за ценителите, за хората, които държат да пият качествени вина, не от масовия консуматор. Това е и нашата цел – ние не сме масов производител. Правим малки серии от качествени вина", каза управителят Алев Сабитов. 

Отскоро за пряка връзка с клиента е създаден и онлайн магазин. А иначе пътят на виното, произведено в Овчарово, за да постигне до клиента, преминава през дистрибутори и търговци на дребно. "Продукцията ни не се оскъпява, но по този начин спада печалбата, защото остава в междинните звена - търговците. Наясно сме, че без тях не може. Ценим партньорството с тях, защото в съвременната търговия няма как сам да достигнеш навсякъде", коментира още Сабитов.

Управителят сподели, че за сезонните дейности при обработката на масивите на "Вила Овчарово" се наемат работници кампанийно. Такава е и практиката в бранша. Трудно се поддържа постоянен персонал, понеже и естественото на дейността не го изисква. "Това е една от причините колегите да обръщат поглед към автоматизация и механизация на процеса, доколкото е възможно. Защото ситуацията с работната ръка в страната засяга и нас. Ние нямаме възможност да наемаме работници от по-далеч и се налага да ползваме местните хора. Тук обаче населението е намаляло, на следващо място - е в пенсионна възраст и по-малко работоспособно. Това е една от големите трудности, с които се сблъскваме през последния месец. Налага ни се да балансираме между производителност и човечност", обясни Алев Сабитов. 

Вината, произведени във "Вила Овчарово", са отличавани многократно в международни винени конкурси.

Винарната се намира в село Овчарово, на 12 км от Търговище. Построена е точно до лозята и се радва на прекрасно разположение и изглед, както и на свеж полъх откъм Преславската планина. Младият и мотивиран екип от професионалисти придава модерно звучене на българските традиции във винарството. Лозята са на северните склонове на Балкана – особено подходящ тероар за бели вина. Лозята се обработват ръчно и щадящо за земята. Гроздоберът и селекцията също са ръчни. Вината с бранда "Вила Овчарово" са в средния ценови сегмент.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 15:35 на 02.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация