site.btaПедро Санчес подкрепя без ентусиазъм постигнатото търговско споразумение между ЕС и САЩ

Педро Санчес подкрепя без ентусиазъм постигнатото търговско споразумение между ЕС и САЩ
Педро Санчес подкрепя без ентусиазъм постигнатото търговско споразумение между ЕС и САЩ
Снимка: Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че подкрепя постигнатото вчера търговско споразумение между САЩ и ЕС, но "без никакъв ентусиазъм", предаде Франс прес.

"Оценявам конструктивното отношение (...), проявено от председателя на Европейската комисия" Урсула фон дер Лайен, която договори тази сделка с президента на САЩ Доналд Тръмп, и "подкрепям това търговско споразумение, но го правя без никакъв ентусиазъм", заяви испанският премиер на пресконференция в Мадрид. Търговското споразумение предвижда, че европейските продукти, изнасяни за САЩ, ще бъдат облагани с 15 на сто мито, след като по-рано Тръмп бе заплащил да наложи ставки от 30 на сто, считано от 1 август.

ЕС също така поема ангажимент за закупуване на енергийни продукти на стойност 750 милиарда долара, както и допълнителни инвестиции в САЩ в размер на 600 млрд. долара, в опит да избегне ескалация на търговските отношения между Брюксел и Вашингтон.

Единствената секторна реакция, обявена до този момент в Испания, е тази на Федерацията на хранително-вкусовата промишленост на страната (FIAB), която твърди, че налагането на 15 на сто тарифи върху европейски продукти, изнасяни за САЩ, "слага край на баланса на свободната търговия".

"Споразумението е по-добро от открита търговска война, но не сме съгласни с това износът ни за САЩ да бъде санкциониран с мита от 15 на сто", обяви Федерацията на хранително-вкусовата промишленост на Испания, която твърди, че представлява над 18 000 компании износители.

Хранително-вкусовата промишленост е един от секторите, които ще бъдат най-силно засегнати в Испания от налагането на мита от 15 на сто, допълва АФП.

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:09 на 29.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация