site.btaСи Ен Ен класира българската шопска салата сред 24-те най-добри салати в света

Си Ен Ен класира българската шопска салата сред 24-те най-добри салати в света
Си Ен Ен класира българската шопска салата сред 24-те най-добри салати в света
Снимка: Христо Касабов/БТА, архив

Българската шопска салата попадна в класацията на Си Ен Ен за 24-те най-добри салати в света, наред с италианската панцанела, гръцката хориатики, испанската пипирана, ливанското табуле и по-екзотичните гадо-гадо от Индонезия и японската суномоно.

Твърди се, че ястието, известно като салата, датира от древноримския обичай за потапяне на маруля Ромен- (известна още като римска маруля -бел.ред.) в сол – herbe salata - означава "солени листа", пише Си Ен Ен.

В наши дни, векове след като концепцията е възникнала в Древен Рим, наименованието салата може да събуди у някои образа на съд с маруля с избрани от вас добавки от вездесъщите вериги за салати; за други това е топла купа със зърнени култури (като салата фаро) или салата без маруля (като макарони, картофена салата или салата от зеле). Салатата се счита от някои за студена, овкусена и нарязана гарнитура, докато други превръщат салатите в пълноценно хранене, като добавят разнообразие от протеини.

Накратко казано салатите означават различни неща за различните хора; ключът се крие в пресните съставки, текстурата и добре балансирания дресинг.

Независимо от начина, по който се сервира, една салата може да говори много за дадено място. От Гърция до Мексико, Етиопия и Япония, не става въпрос само за съставки (зеленчуци, билки, листа) или подправки, дресинги и текстури – често има предистория на рецептата, която се позовава на време, място и наличие на продукти. Всеки готвач ще ви каже, че създаването на салата не е за хора, на които им липсва смелост, което вероятно е причината толкова много класически салати да се запазят в продължение на години, с малки вариации.

Ето как е описана българската шопска салата от Си Ен Ен.

Най-известната салата на България, която е популярна и в цяла Югоизточна Европа, хрупкавата и цветна шопска салата се приготвя с нарязани зрели домати, печени чушки (обикновено зелени, но понякога червени), краставица (английска или персийска), люти чушки (по избор), лук (обикновено червен), заедно с магданоз и ронливо сирене подобно на гръцката фета. Овкусява се със зехтин, а понякога се добавят и черни маслини. Наречена на името на района на Шоплука в Западна България, цветовете на салатата (червени домати и чушки, зелени краставици и бяло сирене) са цветовете на националния флаг на България. Известният български готвач Силвена Йохан Лаута дори е включил рецепта за шопска салата в книгата си "Храната и готвенето на Румъния и България".

/ИЦ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:15 на 19.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация