site.btaОколо 500 000 декара с есенници се очаква да бъдат ожънати, каза председателят на Видински съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски

Около 500 000 декара с есенници се очаква да бъдат ожънати, каза председателят на Видински съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски
Около 500 000 декара с есенници се очаква да бъдат ожънати, каза председателят на Видински съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски
Снимка: кореспондент на БТА във Видин Десислава Иванова

Tази година се очаква зърнопроизводителите в област Видин да ожънат около 500 000 декара с есенници – пшеница, ечемик, ръж, рапица, каза председателят на Видински съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски. От тях около 450 000 декара е пшеницата, която е основна култура за региона, уточни той.

По предварителни данни в резултат на огледи на състоянието на посевите може да се предполага, че тази година пшеницата ще бъде с добро качество и добивите ще бъдат сравнително стабилни, подчерта Жечко Андрейнски. "При благоприятни климатични условия очакваме добиви между 500 и 700 килограма в отделните райони на област Видин", допълни той. Но, по думите му, всичко зависи от температурата, дъждовете, бурите, които евентуално могат да възникнат в периода на жътва.

Според председателя на Видинския съюз на зърнопроизводителите най-важното е, че на този етап няма поражения от градушки, проливен дъжд и бури. Температурата в област Видин тази година е може би най-висока за цялата страна, за разлика от предходната година, отбеляза още Жечко Андрейнски. Количеството дъждове, които паднаха в област Видин, са най-малко. Това ускорява зреенето на зърнените култури и се очаква в края на тази седмица в полето, където пшеницата е готова, да започне масовата жътва.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) открива официално Жътвена кампания 2025 утре - 17 юни, от 10:00 ч. в землището на "Агро - Цар Петрово" в село Цар Петрово.

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:23 на 17.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация