site.btaЗавършени са проверките в площи с череши, вишни и кайсии, пострадали от измръзванията, и се очаква ставката да е известна следващата сряда

Завършени са проверките в площи с череши, вишни и кайсии, пострадали от измръзванията, и се очаква ставката да е известна следващата сряда
Завършени са проверките в площи с череши, вишни и кайсии, пострадали от измръзванията, и се очаква ставката да е известна следващата сряда
БТА, София (12 юни 2025) Комисията по земеделието, храните и горите провежда редовно заседание в Народното събрание. Снимка: Благой Кирилов/БТА (КН)

Всички проверки в площи с череши, вишни и кайсии, пострадали от измръзванията в началото на април, са завършени. В момента обработваме общия им обем и до сряда следващата седмица ще е известна ставката на обезщетенията. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов пред ресорната парламентарна комисия.

Той уточни, че са получили над 5053 заявления за над 320 000 декара, като площите са основно в направлението на трайните насаждения. Към настоящия момент остават още 180 първоначални проверки да бъдат направени. Капитанов отбеляза, че извършват проверка освен за първоначален оглед, също така за технологично състояние на земеделските площи.

По отношение на други култури, за които все още се констатира дали са пропаднали на 100 процента, продължават вторични проверки.

Земеделският министър д-р Георги Тахов припомни, че обезщетения имат право да получат тези стопани, които имат 100 процента измръзнали или увредени площи, като обезщетението е до 80 процента от разходите им по екологична карта за определената култура.

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:54 на 14.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация