site.btaСпад на новите регистрации и фалитите на компании в България през първото тримесечие на 2025 г.

Спад на новите регистрации и фалитите на компании в България през първото тримесечие на 2025 г.
Спад на новите регистрации и фалитите на компании в България през първото тримесечие на 2025 г.
Графика: Евростат

Броят на подадените декларации за фалит от компании в ЕС през първото тримесечие на 2025 г. намалява с 0,9 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2024 г., отчита Евростат. 

За същия период регистрациите на нови компании спадат с 5,1 на сто спрямо последното тримесечие на 2024 година. 

Новорегистрираните компании през първото тримесечие на 2025 г. намаляват във всички сектори на икономиката, като най-сериозен спад е регистриран в строителството, търговията, информация и комуникации. 

Фалитите на компании са нараснали в повечето сектори на икономиката (най-отчетливо в хотелско-ресторантьорските услуги, информация и комуникации, образование и социални услуги), но са намалели в строителството и транспорта.

Най-голямо увеличение на новите компании сред страните членки на ЕС през първото тримесечие на 2025 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2024 г. е регистрирано в Кипър (9,8 на сто), Литва (8,9 на сто) и Хърватия (4,2 на сто). Най-голям спад на новорегистрираните фирми има в Нидерландия (-38,4 на сто), Румъния (-32,3 на сто) и Испания (-16,1 на сто).

Най-силно увеличаване на компаниите, подали декларация за фалит през първото тримесечие на 2025 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2024 г., има в Гърция (35,9 на сто), Швеция (22,7 на сто) и Естония (20,4 на сто). За сметка на това най-голям спад на подадените декларации е отчетен в Кипър (-70 на сто), Малта (-66,6 на сто) и Латвия (-21 на сто).

В България новорегистрираните дружества през първото тримесечие на 2025 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2024 г. са намалели с 3,4 на сто, а компаниите, подали декларации за фалит - с 5,9 на сто. 

 

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:29 на 17.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация