site.btaОфициална среща на хотелиери от цялата страна се проведе днес в Пловдив

Официална среща на хотелиери от цялата страна се проведе днес в Пловдив
Официална среща на хотелиери от цялата страна се проведе днес в Пловдив
Снимка: Боян Ботев, БТА

Форум под наименованието "Хоспиталити съркъл" (Hospitality Circle 2024) събра днес в Пловдив собственици и мениджъри на хотели, туроператори, представители на местната власт, културата, както и официални гости от цялата страна. Събитието протече в рамките на работния ден, а домакин беше хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv Center.

В няколко отделни дискусионни панела лектори и участници обсъдиха темите, които вълнуват представителите на хотелиерския бранш. Предмет на дискусиите по време на първия панел на срещата бяха основните предизвикателства и проблеми, пред които се изправят местни хотелиери и като цяло бизнесът в България. Основните лектори по темата бяха Ивайло Рашев, оперативен мениджър на хотела домакин на събитието, Анна Божкова, генерален мениджър на Арте Спа § Парк и Кашмир Уелнес и СПА (Велинград), Живко Иванов, директор “Управление на активи и хотелска дейност” на Галакси Инвестмънт Груп, Петя Ангелова, клъстър генерален мениджър на Rosslyn Hotels (София), Стоян Димитров, хотел мениджър на Империал Пловдив, a member of Radisson Individuals и Георги Дучев, изпълнителен директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. 

В програмата на Hospitality Circle 2024 участие ще взеха още Пламен Панов - заместник-кмет по "Култура, археология и туризъм" на община Пловдив; Борислав Благоев - регионален мениджър за Източна Европа в Trip.com Group; Христина Спасова - директор на международния фестивал "Франкофоли"; Веселин Данев - изпълнителен директор на Libena Resorts (Melia Grand Hermitage, Sol Nessebar Resort, Sol Luna Bay Resort и др.) и други.

Пред участниците на форума Анна Божкова посочи, се наблюдава тенденцията постепенно да намалява интересът на туристите към Велинград като предпочитана дестинация. "Наблюдава се спад в интереса на туристите към дестинацията. Хората търсят нови преживявания и затова често отиват в чужбина. Има и ще продължава да има разпръскване на туристи, но ще успеем да ги привлечем с по-качествена услуга", коментира генералният мениджър на хотелския комплекс във Велинград.

"Към днешна дата хотелите в Гърция и Турция са препълнени и нямат капацитета да поемат повече туристи. Това ни спасява", каза заяви от своя страна Живко Иванов. Той допълни също, че представителите на хотелиерския бранш вече все по-често се налага да работят ден за ден. "Април и май месец бяха добри за бизнеса. Така успяхме да компенсираме дъното, което стигнахме през януари, февруари и март", посочи още директорът “Управление на активи и хотелска дейност” на Галакси Инвестмънт Груп.

Ивайло Рашев също сподели преки наблюденията по въпроса. "Когато в Пловдив има събития през уикендите, хотелите винаги се пълнят. Ако това кара туристите да идват тук, значи имаме нужда от още събития", сподели Рашев. Той коментира и друг проблем, свързан пряко с липсата на работна ръка. "В Пловдив имаме само едно училище, което подготвя готвачи - Техникума по обществено хранене". Наскоро те се преместиха в реновирана сграда. Когато отидох и влязох в кухнята, установих, че положението беше много тъжно. Оборудването, плотовете, масите бяха от 80-те години на миналия век. Как очакваме в такива условия да се обучават качествени кадри, които след това да можем да наемем", коментира Ивайло Рашев. 

Петя Ангелова се включи в дискусията, като посочи друг проблем, който ѝ е направил впечатление. "Младите вече не се мотивират от екипност. Виждам и студенти в университетите, които са записали да учат нещо свързано с бранша. У тях цари абсолютна незаинтересованост към тематиката и към това, което учат", сподели Петя Ангелова. 

Наред с официалните гости в дискусията участие взеха и представитрели на публиката, които споделиха впечатленията и мнението си по засегнатите теми. 

Част от останалите акцентите в програмата на срещата на хотелиерите бяха свързани с това как чрез специални събития, култура и събития в областта на гастрономията да бъде стимулиран интересът към местната икономика. Обсъдени бяха и теми свързани с иновациите и технологиите и кои от тях могат да донесат конкурентни предимства на хотелиерите.

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:39 на 24.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация