ОБОБЩЕНИЕ

site.btaЧетвърти ден на протести за българските земеделци

Четвърти пореден ден земеделските производители излязоха на протести в страната. Демонстрациите днес продължиха 5 часа - от 10:00 до 15:00 часа.

Исканията на протестиращите земеделски производители продължават да бъдат преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

На срещата с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет в сряда земеделците бяха запознати с новия меморандум, но по думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов имат несъгласия по някои от точките, които предстои да се обсъждат и изчистят.

Днес от 16:30 часа се очаква да се състои и поредната среща между протестиращите и властта в Министерския съвет.

Ако не бъде постигната договореност с правителството, земеделските производители обмислят да продължат протестите в София през следващата седмица.

Трите изхода за магистрала "Тракия" в Ямболска област и днес бяха блокирани от протестиращи земеделски производители.

Беше спряно движението в района на пътните възли край селата Дражево, Кабиле и Веселиново. Пътят между Ямбол и Сливен също остана затворен. Преустановен бе трафикът по международния път от граничен пункт "Лесово" към пътен възел "Петолъчката".

Животновъди и земеделци от Павел баня и Казанлък блокираха за пореден ден движението по Подбалканския път Бургас - София в района на разклона за град Павел баня. На място бяха фермери със земеделска техника и животни. 

Протестиращите бяха предимно малки производители, които са категорични, че при настоящите условия техният фалит е само въпрос на време.

Блокиран беше и разклонът за казанлъшкото село Дунавци. 

Зърнопроизводители от Силистренско се включиха в недоволството на колегите си от страната. Днес протестът се проведе на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Той беше под формата на колони от тежки машини, които се движиха по ключови пътни участъци.

В Силистренско в протеста участваха и земеделски производители от други отрасли. По думите на Димитричка Търпанова, член на Управителния съвет на Българска аграрна камара, причината за отпушването на недоволството в бранша е това, че в края на 2023 г. Народното събрание не е гласувало средства за изплащане на компенсации.

За четвърти пореден ден земеделски производители с тежка техника блокираха движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е и достъпът до автомагистрала "Тракия" в района на птицекомбината.

Земеделците затвориха автомагистрала "Тракия" за повече от половин час.

Председателят на Тракийското дружество на зърнопроизводителите Радослав Христов коментира за БТА, че вчерашните преговори в Министерството на земеделието са продължили четири часа и ги определи като "конструктивни", макар и крайният резултат да не удовлетворява напълно земеделците. Той посочи, че има напредък. По думите му по отношение на исканите от протестиращите законодателни промени има "сближени позиции".

Земеделски производители от Монтанско блокираха основни пътища в областта.

Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София, беше блокиран при село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада беше на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Земеделски производители затвориха с тежка техника главния път София - Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено бе и движението на пътя София - Русе при Луковит.

Симеон Симеонов - представител на земеделските производители, изрази надежда днешният ден да е последен от протестите и да се стигне до консенсус между правителството и бранша. "До довечера ще вземем становище дали приключваме с протестните действия или от понеделник продължаваме. Събота и неделя няма да има блокади по пътищата. Със сигурност ще направим някакви компромиси", посочи Симеонов.

Земеделски производители блокираха "Дунав мост" при Русе за четвърти ден и раздаваха бутилки с мляко на изчакващите в опашките шофьори. Преди това те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

"Ще обсъдим предложения вариант на изчисляване на загубите и тогава ще вземем решение. Ще изчакаме и резултатите от срещата днес с премиера. Тогава ще решим дали ще продължим с протестите през идната седмица", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че на срещата днес с премиера очаква конкретни гаранции по исканията. Той обясни, че днес на изчакващите в колоните шофьори ще бъдат раздадени половин тон мляко в бутилки в знак на извинение. 

Земеделските производители от Врачанско блокираха движението между Мизия и Оряхово. Основното, което ни притеснява, са промените в българското законодателство, в правилата по отношение на зелената сделка и как ще бъде гарантирано, че всичко това ще се случи, обясни за БТА един от организаторите на протеста във Врачанско Румяна Ангелова.

"Това са седем закона в България, които трябва да се направят или променят. От 20 години се борим това да се случи и хората се притесняват, че ще ни излъжат", каза Ангелова. По думите ѝ по отношение на финансовата част има вече напредък в преговорите. 

Земеделски производители за пореден ден затвориха с тежка техника основни пътища във Варненско. Протестите бяха на четири места в областта. Затворени бяха пътят Варна - Бургас в района на местността "Харамията" и село Рудник, както и отсечките между Дългопол и Провадия, и Дългопол и Цонево.

Според земеделския производител Пламен Николов, който участва в затварянето на пътя от Варна за Бургас в района на местността "Харамията", фермерите не са доволни от предлагания начин на подпомагане, защото няма да има равнопоставеност. Според тях по-малките стопани ще бъдат облагодетелствани за сметка на по-големите. 

Той коментира, че ако от днешната среща няма резултат, в понеделник отново ще се подновят протестите. "Ще се реши как ще се процедира, тук има нагласа да се затварят пътища и на други места, не само на тези точки, които са в момента", каза още Николов.

Протестите на земеделците в област Хасково се разраснаха с проява на недоволство в още една точка от региона днес - в Ивайловградско. Сдружение "Необлагодетелствано животновъдство и екология" и Асоциациите на зърнопроизводителите и животновъдите в България организираха шествие в най-южната община на региона.

Техника се събра на кръговото движение на главния път Ивайловград-Любимец, като шествието продължи с маршрут през Ивайловград и село Славеево до граничния пункт с Гърция Ивайловград - Кипринос.

Както и в предишните три дни, селскостопански производители блокираха с машини пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе - Маказа и Пловдив - Свиленград.

Протестиращи земеделци се събраха на главния път София - Варна край Търговище.

Зърнопроизводителите дискутираха въпроса да продължи ли от понеделник протестът и как ще се процедира оттук нататък в търсене на решения на проблемите в сектора. Събрани заедно, те очертаха и още един проблем, който сериозно тревожи стопаните в областта. 

"За земеделците проблем са дивите животни - кошути и елени, тъй като те унищожават много от продукцията. Има вече вдигнати няколко дела, но от тях няма никакви ползи. Дивечът също е "под покрива" на земеделското министерство, но оттам няма никакви реакции - толкова време се пише и се говори и по медиите. Ще повдигнем и този въпрос – какво може да се случи и какво може да се направи, за да сме по-добре защитени", каза пред репортер на БТА зърнопроизводителят Галин Стаматов.

Фермери блокираха пътя за граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Маказа" в района на кръстовището за пункта и Момчилград, познато сред местните като спирка Джебел, с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Действията им бяха подкрепени от колеги от Смолян и Карлово.

Освен блокадата, протестиращите изсипаха самосвал с тор върху главния път, запалиха бала със слама и изляха цистерна с мляко. 

Земеделски производители от Пернишко, Брезнишко и Радомирско излязоха и днес на протест, като за два часа беше спряно движението по пътя от Перник към границата със Сърбия в района на "Радина чешма". В община Брезник бе затворен пътят към гр. Батановци, а в Радомир протестиращите се събраха за втори ден в началото на града, в района на ж.к. Арката, блокирайки пътя от София за Кюстендил.

"Това, което вчера стана след срещата със земеделския министър Кирил Вътев е, че обсъдихме всички дванадесет точки, предложени от Национално сдружение "Обединени земеделски производители" (ОЗП)", каза за БТА председателят на организацията Венцислав Митков. По думите му консенсус е постигнат само по три точки, като за останалите предстои допълнително предоговаряне. Довечера представители на организацията ще се срещнат с премиера Николай Денков и аграрния министър. След разговора им ще бъдат определени по-нататъшните действия на земеделците.

Земеделски производители в Разград блокираха пътя Разград - Русе в участъка край Гецово.

Арендаторът Васил Петров посочи, че досега направените предложения на правителството не са най-добрите и очакват на срещата, която предстои следобед между протестиращите от страната с премиера и земеделския министър, те да бъдат преразгледани. Той добави, че за да се постигнат исканията им, трябва търпение и настоятелност. 

"Постигнатите междинни споразумения между Българската аграрна камара и управляващите не ни удовлетворяват. Протестите ни ще продължат, докато не получим конкретни гаранции по исканията ни", каза и Пламен Томов, председател на контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Земеделски производители от Шуменско трети ден протестираха със селскостопански машини на 5-и километър край областния град и отново блокираха движението в района. 

Те уточниха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, имат готовност да се включат в протест в София. 

На пътя днес земеделските производители пекоха кебапчета и пържоли на скара.

Протестът на зърнопроизводителите днес блокира и дефилето с. Варвара - Велинград във времето от 13:00 до 17:00 часа.

Създадена бе организация за пренасочване на движението през Белово - Юндола и Пазарджик - Пещера - Батак - Цигов чарк - Ракитово - гара Костандово и обратно.

За четвърти ден производители от Пазарджишко блокираха със земеделска техника и подхода към автомагистрала "Тракия" в района на пътен възел Гелеменово.

В област Плевен земеделски производители блокираха за часове с тежка техника важни пътища.

Георги Милев, земеделски производител от село Тодорово, вярва, че трябва да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни – и държавата, и земеделците. "Отправените към нас предложения при последните срещи не ни удовлетворяват. Настояваме да се изпълнят исканията ни", допълни той.

Поддържаме протеста на зърнопроизводителите, всички наши искания съвпадат с техните, каза Роза Коджабашева, областен председател на кооперациите в Плевенско. Тя допълни, че независимо в кой бранш са земеделските производители, проблемите са едни и същи, и трябва заедно с държавата да се намери решение за тях.

По думите ѝ Националният съюз на земеделските кооперации има покана за среща в Министерството на земеделието във вторник. 

В област Плевен точките на блокади на земеделските производители бяха пет.

Заради недоволството на земеделски производители Ямболска област остана четвърти ден без достъп до магистрала "Тракия". Протестиращите фермери на пътя Ямбол - Сливен запалиха бали слама и разляха мляко в знак на протест.

Затворени бяха и трите изхода за магистралата в областта – при Хаджидмитрово, Кабиле и Веселиново. Блокирано бе движението и към Котленския и Ришкия проход, тъй като бе невъзможно преминаването и през пътен възел "Петолъчката". Тежка земеделска техника препречи и движението по международния път за граничен пункт "Лесово" при разклона за Тополовград.

Земеделски производители от региона на Самоков и Дупница протестираха край община Сапарева баня. Те затвориха и пътя Самоков – Дупница за около час. По този начин се образуваха километрични опашки. Полицейски служители отбиваха автомобилите при самоковското село Белчин, за да не се образуват още колони от чакащи.

Земеделски производители от Самоков се включиха и в протест край Ихтиман.

Земеделци отново затвориха пътя към "Дунав мост 2" при Видин. До 16:00 часа беше спряно движението за тежкотоварни автомобили от и към границата с Румъния при Видин. 

Очакваме да стигнем до взаимоизгодно решение на срещата при премиера днес, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация - част от Българската аграрна камара.

Земеделски производители от различни браншови организации за четвърти ден затвориха главния път София-Варна в района на село Шереметя. Участниците в протеста запалиха бали със слама, плодове и зеленчуци с надеждата да бъдат чути техните искания.

В протеста днес участваха представители на Сдружението на животновъдите и земеделците от Еленско. Те също застанаха зад основните искания на земеделските стопани от всички сектори.

Земеделските производители от Пловдивско се отказаха от намерението си днес да блокират автомагистрала "Тракия", въпреки че имаха разрешение за това. Те се събраха за четвърти пореден ден край село Труд и затвориха за движение кръговото кръстовище до селото. 

Людмил Работов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), потвърди, че има входирано уведомление в Община Марица за затваряне на магистралата между 12:00 и 14:00 часа, но след разговор с всички земеделски производители протестиращите взеха решение да не блокират движението по магистралата. Те обаче заявиха готовността си да го направят в понеделник, ако исканията им не бъдат удовлетворени на предстоящата среща с правителството днес. 

Ако се стигне до споразумение с управляващите на срещата довечера, настояваме да се поставят конкретни срокове, да се поеме политическа отговорност и да се поеме ангажимент, че промените, които сме заложили в петте закона, ще се случат, каза Работов.

Също както и в сряда, фермерите запалиха бали със слама и разляха туби с прясно мляко, след което се насочиха със селскостопанската си техника на протестно шествие до Пловдив. Там те заявиха своите искания пред сградата на Областна дирекция "Земеделие".  

Аграрният министър Кирил Вътев заяви по-рано днес, че от министерството предлагат на селскостопанските производители тристепенна модулация – за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко, но с определен таван.

"Днес предстои те да потвърдят. Имат тази информация, следва да я обсъдят със структурите си и да дойдат с ясно решение дали одобряват или не", каза Вътев, уточнявайки, че само големите трябва да доказват загуби, малките (стопанства до 300 ха) получават безусловно.

По думите му във всяка първа година от програмен период винаги нещата тръгват по-късно поради много нови изисквания, които предполагат нова административна тежест, нови нормативни изисквания, писане на наредби.

/СС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:23 на 09.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация