site.btaИберийските производители на зехтин привличат частен капитал, докато цените скачат

Иберийските производители на зехтин привличат частен капитал, докато цените скачат
Иберийските производители на зехтин привличат частен капитал, докато цените скачат
Снимка: АП

Инвестиционни компании насочват вниманието си към стопанства за отглеждане на маслини в Испания и Португалия, които използват нови селскостопански техники за увеличаване на производството, с надежда за големи печалби, след като цените се удвоиха от началото на 2023 г., пише Ройтерс.

Испанският фонд мениджър "Бека файнанс" (Beka Finance) създаде първи фонд с португалския си партньор "Болшаре" (Bolschare), за да инвестира в суперинтензивно отглеждане на маслини и бадеми.

Окуражен по-високите цени на продукцията, "Бека" очаква от новия фонд възвръщаемост до 20 процента, в сравнение с първоначалните 11 процента за 10 години, които предлага на инвеститорите.

"Има все по-голям интерес към инвестиране в този сектор. Добре управляваната ферма е добър бизнес", казва управляващият директор на "Бека файнанс" Фернандо де ла Вега, който очаква цените на зехтина да останат по-високи от първоначално прогнозираното.

Инвестициите се насочват към създаване на модерни, свръхинтензивни маслинови насаждения в страна, където по-голямата част от фермите все още се управляват от малки производители, събиращи реколтата ръчно и работещи колективно, за да произвеждат необработен зехтин екстра върджин.

В Испания цената на маслиновото олио екстра върджин се е удвоила от началото на годината, достигайки 8,20 евро за килограм през септември, според официалните данни, тъй като производството е намаляло наполовина, главно поради сушата.

В някои испански супермаркети бутилките със зехтин от август се продават за по над 10 евро, според организацията за защита на потребителите OCU. Докато потреблението в Испания и Италия е спаднало заради по-високите цени, търсенето в САЩ остава силно, посочи тази седмица водещата световна бутилираща компания за зехтин "Деолео" (Deoleo).

Иберийският агробизнес фонд "Бела и Болшаре" (The Beka and Bolschare Iberian Agribusiness Fund) основава първоначалните си прогнози на историческата средна цена на зехтина в Испания от 2,70 евро за килограм.

Испания, най-големият производител на зехтин и фактор за ценоопределяне в света, разчита за маслиновите си горички главно на валежите, а не на напояване. Продължаващата суша ще донесе подобна реколта и през 2024 г., според оценки на няколко производители на зехтин в Испания.

По-консервативната прогноза на "Бека файнанс" е, че цените на зехтина ще бъдат над 7 евро за килограм до края на годината, дори ако ситуацията с валежите се подобри. При всички случаи обаче през следващата година цената ще се задържи над 5 евро за килограм.

Фондът е инвестирал и в 1200 хектара маслинови горички в Португалия, за които е осигурил напояване от изкуствени резервоари.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:56 на 29.11.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация