site.btaНю Мексико увеличава производството на чили

Ню Мексико увеличава производството на чили
Ню Мексико увеличава производството на чили
Снимка: АП

Ню Мексико е произвело повече от 53 000 тона от най-известната си реколта през последния вегетационен период, което означава, че повече люти чушки са намерили място в блюдата, отколкото през предходната година. Щатски и федерални земеделски служители разпространиха последните числа миналата седмица, когато губернаторът на Ню Мексико подписа законодателство, което установи миризмата на печено зелено чили през есента като официален аромат на щата, предаде Асошиейтед прес.

Любовната афера на Ню Мексико с лютите чушки е дълбока. Чилито е един от официалните държавни зеленчуци, има го на регистрационни номера и формира основата на официалния въпрос на щата: "Червено или зелено?"

Щатът през 2014 г. дори прие своя собствена търговска марка и програма за сертифициране, за да защити репутацията и целостта на своята характерна реколта, подобно на това как Айдахо се възползва от картофите, Мейн има своите омари, а Флорида - пресни плодове и сокове.

Числата, публикувани от Министерството на земеделието на САЩ и Министерството на земеделието на Ню Мексико, показват, че повече от 90 процента от чилито, произведено през 2022 г., е от зелен сорт.

Стойността на реколтата беше оценена на повече от 46 милиона долара, с около 1 милион долара повече, отколкото през 2021 г. Чилито, използвано за преработка - например за салси, сосове и подправки, представлява по-голямата част от тази стойност, докато прясното чили е донесло около 4,4 милиона долара.

Въпреки че производството е нараснало, земята, използвана за засаждане, всъщност е по-малко, отколкото през 2021 г. Това е така, защото фермерите достигат по-високи добиви от своите култури поради подобрения в напояването и отглеждането, каза Травис Дей, изпълнителен директор на асоциацията на Ню Мексико за чили.

По думите му новите данни са вълнуващи новини за индустрията, която през последните години е изправена пред своя дял от пазарни и трудови предизвикателства. "Нашите членове най-накрая виждат нормалност след пандемията от ковид и работата, въпреки че все още е проблем, бавно се подобрява", коментира Дей.

Той също така посочи, че повече фермери извън зоната за отглеждане на чили в южната част на Ню Мексико имат успех с чушките. Около три пети от миналогодишната продукция идва от окръзи, различни от окръзите Сиера, Доня Ана и Луна.

Окръг Доня Ана е дом на Хач, село на брега на Рио Гранде, което е известно като "Световната столица на чилито". Изследователи от Държавния университет на Ню Мексико отдавна изтъкват, че почвените условия, по-високите температури, правилното количество вода и по-дълъг вегетационен период в региона водят до уникален вкус.

Фермерите очакват силен сезон тази година - стига времето да им сътрудничи.

Прогнозите, призоваващи за повече влага, биха могли да помогнат за увеличаване на наличността на доставки за напояване, но Дей предупреди, че стоящата вода в полетата увеличава потенциала за увяхване и кореново гниене, които могат да засегнат реколтата в края на юли и началото на август.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:01 на 22.09.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация