site.btaЮ Би Ес се обръща към познато лице, за да ускори поглъщането на "Креди сюис"

Ю Би Ес се обръща към познато лице, за да ускори поглъщането на "Креди сюис"
Ю Би Ес се обръща към познато лице, за да ускори поглъщането на "Креди сюис"
Снимка: АР

"Ю Би Ес груп" (UBS Group) назначи отново Серджо Ермоти за главен изпълнителен директор, за да ускори поглъщането на "Креди сюис" (Credit Suisse), залагайки на опита му, демонстриран при преодоляването на отраженията на глобалната финансова криза отпреди 15-ина години, предаде Ройтерс.

Ермоти застава начело на банката на 5 април. Той беше главен изпълнителен директор на Ю Би Ес от 2011 г. до 2020 г., а в момента е президент на "Суис ре" (Swiss Re).

Основните му задачи ще бъдат да преструктурира банката, което неминуемо ще доведе до съкращаването на хиляди работни места, да намали инвестиционното портфолио на "Креди сюис", както и да увери богатите от цял свят, че Ю Би Ес е правилното място да държат парите си.

Че се готви промяна на върха, стана ясно още на 19 март, когато беше обявено поглъщането на "Креди сюис" от Ю Би Ес, подкрепено от 200 милиарда франка държавна помощ. Тогава сегашният главен изпълнителен директор Ралф Хамерс отсъстваше, а на следващия ден със сълзи на очи заяви, че краят на "Креди сюис" е "тъжно събитие", което никой не желаеше.

В специално изявление Ю Би Ес посочва, че Хамерс "се е съгласил да подаде оставка, за да служи на интересите на новата банка, на швейцарския финансов сектор и на страната". От банката са решили да се отърват от Хамерс, който няма голям опит в инвестиционното банкиране, но е изправен пред сливането на две банки с активи от около 1,6 трилиона долара, 120 000 служители и сложен баланс.

Ермоти заяви, че е готов да интегрира Ю Би Ес и "Креди сюис". "Тази задача е спешна и предизвикателна. Трябва да сложим на масата всички възможности, за да се справим успешно с нея в интерес на всички акционери", посочи той.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:48 на 03.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация