site.btaОтворена е кандидатурата за второто издание на наградите на ЕС за органични продукти

Отворена е кандидатурата за второто издание на наградите на ЕС за органични продукти
Отворена е кандидатурата за второто издание на наградите на ЕС за органични продукти
Снимка: Красимир Николов, архив/БТА

След успеха на първото издание на първите награди на ЕС за органични продукти, поканата за кандидатстване за второто издание беше отворена и ще продължи до 14 май 2023 г., съобщиха от ЕК. Наградите на ЕС за биологични продукти отличават различни участници по веригата на биологичната стойност, които са разработили новаторски, устойчив и вдъхновяващ проект, водещ до реална добавена стойност за производството и консумацията на органични храни. Церемонията по награждаването ще се проведе в Брюксел на 25 септември 2023 г.

Органичните награди на ЕС се организират съвместно от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, Копа-Коджека и IFOAM Organics Europe, с участието на Европейския парламент и на Съвета в журито за наградите. Ще бъдат раздадени осем награди в седем категории: Най-добър органичен фермер (жена и мъж), Най-добър органичен регион, Най-добрият органичен град, Най-добър органичен "био район", Най-добро МСП за преработка на органични храни, Най-добър търговец на органични храни, Най-добър органичен ресторант/услуга за храна.

Всеки участник или институция от ЕС по веригата на биологичната стойност със забележителен проект, допринасящ за по-добрата цена и/или достъпност на органичните продукти в ЕС, може да кандидатства. Приветстват се кандидатури на всички официални езици на ЕС. Те ще бъдат прегледани спрямо критериите за високи постижения, иновации, устойчивост и възможност за възпроизвеждане на проекта на други места в ЕС, като по този начин се допринася за по-голяма достъпност на органичните продукти в ЕС. Победителите ще допринесат за по-голяма информираност на обществото за биологичното производство в ЕС.

Според последното проучване на Евробарометър разпознаването на логото на ЕС за биологично земеделие нараства, като 61 на сто от европейците признават, че го познават. Делът на земеделската земя в ЕС, използвана за биологично земеделие, също се е увеличил с повече от 50 на сто през периода 2012-2020 г., с годишно увеличение от 5,7 на сто, според най-новата пазарна информация, публикувана от Европейската комисия.

Като произвежда висококачествена храна с ниско въздействие върху околната среда, биологичното земеделие играе съществена роля в развитието на устойчива хранителна система за ЕС. През 2021 г. Европейската комисия прие план за действие в подкрепа на целта за най-малко 25 процента от земеделската земя в ЕС за биологично земеделие и значително увеличаване на биологичните аквакултури до 2030 г., заложено в стратегията "От фермата до трапезата" и в стратегията за биоразнообразие. В този контекст държавите членки бяха помолени да определят национални целеви стойности за биологично земеделие и като цяло да бъдат амбициозни по отношение на биологичното производство в своите стратегически планове за Обща селскостопанска политика (ОСП) и в своите национални планове за действие за биологично производство.

"Органичните награди на ЕС хвърлят светлина върху възможностите и потенциала на биологичното земеделие. Всички знаем, че органичните методи защитават екосистемите и природните ресурси, но миналогодишните победители доказаха колко устойчиво, печелившо и продуктивно може да бъде биологичното земеделие. Бях поразен от страстта и предприемчивостта на фермерите, бизнеса и местните власти, които участваха в миналогодишните награди, и с нетърпение очаквам да открия още вдъхновяващи истории тази година. Насърчавам всички, които участват в биологичния сектор на ЕС, да представят името си, да хвърлят светлина върху работата си и да станат фар за устойчиво производство на храни в Европейския съюз", призова еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:43 на 27.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация