site.btaГлобалният екологичен фонд стартира програма за трансформация на хранително-вкусовата промишленост на стойност 230 милиона долара

Глобалният екологичен фонд стартира програма за трансформация на хранително-вкусовата промишленост на стойност 230 милиона долара
Глобалният екологичен фонд стартира програма за трансформация на хранително-вкусовата промишленост на стойност 230 милиона долара
Снимка: ФАО

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) и Международният фонд за развитие на селското стопанство (IFAD) ще ръководят интегрираната програма за хранителни системи на Глобалния екологичен фонд (GEF). Тя ще насочи около 230 милиона щатски долара, към които ще бъде прибавено допълнително съфинансиране на безвъзмездни средства за проекти в подкрепа на страните да трансформират своите хранително-вкусови системи, за да бъдат по-устойчиви и да осигурят глобални ползи за околната среда в опазването на биоразнообразието, борбата с деградацията на почвата, смекчаването и адаптирането към изменението на климата и принос към националната продоволствена сигурност. Решението беше взето на 63-тото заседание на Съвета на GEF, съобщи ФАО.

Агрохранителните системи обхващат земеделие, прибиране на реколтата, риболов, отглеждане на добитък, съхранение, обработка, транспортиране, продажба, закупуване, ядене и изхвърляне на нашата храна. Агрохранителните системи включват и нехранителни ресурси, които идват от селското стопанство, като памук и горски продукти. Въпреки че хранително-вкусовите системи са източник на храна и средства за препитание, те са и една от основните причини за влошаване на околната среда. Селскостопанските сектори, включително горското стопанство и други сектори на земеползване, са най-големите двигатели на загубата на глобално биоразнообразие. Неустойчивите хранително-вкусови системи в световен мащаб деградират една трета от земеделската земя, допринасят за около 30 процента от емисиите на парникови газове и консумират 70 процента от изтеглените подземни води.

Генералният директор на ФАО, Ку Донгю, подчертава, че с нарастването на населението и подобряването на диетите ние трябва да трансформираме нашите хранително-вкусови системи, за да снабдяваме повече хора с по-здравословна и питателна храна, като същевременно опазваме и възстановяваме екосистемите и природните ресурси. "Докато съвместно ръководим интегрираната програма за хранителни системи на GEF, ние ще продължим да работим в тясно сътрудничество с членовете, за да осигурим въздействаща катализираща трансформация на национални и глобални агрохранителни системи. Наскоро проведената конференция за климата COP27 и подготовката за конференцията за биоразнообразието CBD COP15 ясно показват, че няма време за губене – трябва да поставим трансформацията на хранително-вкусовата промишленост в центъра на решенията за загуба на биоразнообразие, хранителна несигурност и климатични кризи", допълва Ку.

Интегрираната програма за хранителни системи е втората по големина програма, одобрена в програмните насоки на GEF за 2022-2026 г., известна като  GEF-8 . Програмата ще има за цел да катализира национални и глобални промени към устойчиви положителни за природата производствени системи чрез подкрепа на ефективни и устойчиви вериги за стойност за култури, горски продукти, стоки, добитък и аквакултури. ФАО и IFAD се стремят да приведат програмата в съответствие с резултатите от  срещата на върха на ООН за хранителните системи през 2021 г.  и да си сътрудничат с партньори, като Програмата за развитие на ООН, Световния бизнес съвет за устойчиво развитие, Nature Conservancy и Регионалните банки за развитие, за да постигнат по-големи резултати.

"Трансформирането на начина, по който произвеждаме, разпространяваме и консумираме храна, така че нашите действия да са наистина приобщаващи и устойчиви, изисква промяна на парадигмата. Трябва да работим в партньорство, да съберем и мобилизираме финансиране и инвестиции и да засилим политиките, знанията и капацитета", казва президентът на IFAD Алваро Ларио. Според него интегрираната програма на GEF за хранителните системи ще подкрепи страните да определят своите национални пътища и да приоритизират интервенции, които са доказали, че осигуряват измерими ползи за климата, околната среда и хората.

ФАО и IFAD са изпълнителни агенции на GEF, партньорство от 18 агенции и 183 държави, което се занимава с най-предизвикателните екологични проблеми в света, свързани с биоразнообразието, изменението на климата, деградацията на почвата, химикалите и международните води. GEF предоставя безвъзмездни средства на страните за справяне с тези предизвикателства, като същевременно допринася за ключови цели за развитие, като например продоволствена сигурност.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:44 на 02.02.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация