site.btaПроизводителите на какао изпробват нова схема за спасяване на шоколада от изменението на климата

Производителите на какао изпробват нова схема за спасяване на шоколада от изменението на климата
Производителите на какао изпробват нова схема за спасяване на шоколада от изменението на климата
Снимка: Пиксабей

Шоколадът е застрашен от изменението на климата, но фермерите в Гана изпробват иновативна схема за "агролесовъдство", за да защитят какаовите култури от въздействието му, съобщи ДПА.

Проектът "Санкофа" (Sankofa) в района на Ахафо в западноафриканската страна включва засаждане на какаови разсади на сянка сред овощни дървета и други култури, за да се създаде здравословен микроклимат и допълнителен доход за фермерите.

Гана е основен производител на какао, но фермерите в страната казват, че добивите са намалели през последните години, засегнати от горещината, сушата, непостоянните дъждове и появата на все повече вредители поради изменението на климата.

Преди Конференцията на ООН за климатичните промени (COP27) в Египет, активистите на "Феъртрейд" предупреждават, че без действия за подкрепа на фермерите с финансиране, справедливи цени и действия срещу глобалното затопляне, тяхното бъдеще - и това на шоколада - е под съмнение.

В Гана проектът "Санкофа", което означава "връщане назад" и представлява преминаване от конвенционално монокултурно отглеждане на какао, използващо химикали, към по-традиционен подход, има за цел да помогне на фермерите да се справят с променящия се климат около тях.

При подход "динамичното агролесовъдство" какао се сади сред бързо растящи дървета, които спират слънчевите лъчи и предпазват сенколюбивото какао от слънцето и топлината.

Други култури като сладък картоф, маниока, домати и люти чушки, също растат между редовете на какаото, а дървета за "биомаса" се засаждат, така че клоните им да се режат за добив на естествено наторяване в една органична система, която избягва изкуствени торове и пестициди. Схемата помага и за борбата с климата, като дава възможност на селското стопанство да съхранява повече въглерод в дърветата.

Процесът е разработен от "Феъртрейд Африка", Международния търговски център (ITC), швейцарската компания за шоколад "Халба" (Halba) и други партньори и се доставя чрез Кей Кей Еф Ю (KKFU), земеделска кооперация, която произвежда 10 процента от какаото в Гана. Към момента има близо 400 фермери, които го прилагат.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:45 на 29.09.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация