site.btaПовечето зеленчуци на едро у нас поевтиняват

Повечето зеленчуци на едро у нас поевтиняват
Повечето зеленчуци на едро у нас поевтиняват
Снимка: БТА

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се понижи с 1,06 процента до 2,174 пункта.  Индексът спада за  втора поредна седмица, като това е първото намаление на ИТЦ от октомври миналата година, когато беше на нива от около 1,630 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

 Базовото ниво на индекса - 1,000 пункта - е от 2005 година.

Цената на оранжерийните домати тази седмица отстъпи с 8,5 на сто до 3,88 лева за килограм, а на оранжерийните краставици спадна със 17,6 на сто до 2,57 лева за килограм. Картофите поскъпват със 6,2 процента и се продават по 1,03 лева за килограм. Морковите се търгуват по 1,08 лева за килограм на едро. Цената на зелето пада с 9,2 на сто до 1,08 лева за килограм. Салатите поскъпват с 1,2 на сто до 0,85 лева за брой.

Ябълките се продават по 1,39 лева за килограм. Цената на лимоните се покачва със 7,5 на сто до 2,00 лева за килограм. Ягодите поевтиняват с 10,00 на сто и се продават по 5,39 лева за килограм на едро. 

Кравето сирене поскъпва с 1,7 на сто до 9,60 лева на килограм, а кашкавалът тип "Витоша" прибавя 0,5 на сто и се продава по 15,14 лева за килограм. Олиото повишава цената си с 2,4 на сто и се търгува средно по 5,21 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама пада с 2,6 процента и се продава по 2,58 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поскъпва с 3,0 на сто и се търгува средно по 5,85 лева за килограм. Захарта прибавя 1,0 на сто и се продава по 2,10 лева за килограм. Брашно тип "500" поевтинява с 4,3 на сто и се търгува по 1,35 лева за килограм. Цената на ориза се понижава с 0,4 на сто до 2,65 лева за килограм. Яйцата в края на седмицата се продават  по 0,27 лева за брой.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:02 на 05.07.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация