site.btaВ естествена среда са нужни три-четири години, за да достигне шаранът 30-40 сантиметра, твърди любител рибар от Търговище

В естествена среда са нужни три-четири години, за да достигне шаранът 30-40 сантиметра, твърди любител рибар от Търговище
В естествена среда са нужни три-четири години, за да достигне шаранът 30-40 сантиметра, твърди любител рибар от Търговище
Язовирът край село Красноселци Снимка: кореспондент на БТА в Търговище Боряна Димитрова, архив

В естествена среда са нужни три-четири години, за да достигне шаранът 30-40 сантиметра. Това е размерът, който е най-удачен за улов и рибата има най-добри вкусови качества, каза пред репортер на БТА Шенол Хасанов - ръководител на доброволческата Централна рибно-опазваща организация  (ЦРОО), клон „Ястребино”.

По думите на любителя рибар в развъдниците, където се отглежда риба с търговска цел, времето се скъсява, заради начина на хранене. Предвид дългите периоди на растеж, Хасанов смята, че в дните преди Никулден на пазара цената на рибата е същата или дори по-евтина в сравнение с миналата година. Може да се намерят търговски обекти и по-малки магазини, където цената за килограм варира с лев разлика, казва той. Например шаранът и сега е около 10 лв. за килограм, а толстолобът - между 6 и 8 лева цял и около 10-11 лева - транжиран. 

Хасанов е член на прирородозащитната организации от години. В началото екипът му има активна дейност по водоемите в региона. Провеждани за редица акции срещу бракониерски набези, както и целенасочени зарибявания с цел разрастване на популацията, припомни той. Твърди, че традиционно в първите дни на декември се срещат два вида рибари - едните ловят т.нар. „мирна“ риба от вида на шарана, а другите - хищна. „В момента шаранът се готви за зимата и спира да се храни, докато хищната риба се активизира и повечето рибари се насочват към нея”, обясни любителят. По думите му на най-големия язовир в областта - Ястребино край Антоново, рибата е много слабо активна. Почти няма рибари, могат да се видят единствено такива с лодки, които влизат за бяла риба или сом. 

В дните преди Никулден традиционно се увеличават и бракониерите. През първите години от дейността на ЦРОО - от 2017 г. до 2019 г., сме вадили много мрежи на бракониери. Влизали сме към 19 часа в язовира и независимо от минусовите температури и замръзването на водата, на следващата сутрин сме излизали с много мрежи, спомня си той. 

„Причините за активизирането на бракониерите са няколко, обясни Хасанов. На първо място търсенето на пазара е по-голямо. Затова добитата по незаконен път риба се пласира в магазинчета или на частно - директно от бракониера. Цените са по-ниски. На следващото място - това е лесна и бърза печалба за тях. Защото в този сезон рибата се прегрупира, бракониерите са опитни и знаят местата за зимуване и така тя е лесна плячка за тях”.

В област Търговище най-посещаваните язовири са Ястребино край Антоново, Красноселци в община Омуртаг, Фисека в община Търговище. Според Хасанов, язовирите са празни въпреки валежите от последните месеци. „През лятото се източват без да се мисли. Язовир Ястребино е повишил нивото си едва с 30-тина сантиметра. Заради горещо лято, почвата е суха и дори по реките нямаше вода”, коментира той. Липсата на вода също оказва влияние върху състоянието на организмите и живота във водоема. Друг е въпросът, че самите рибари - унищожават без време популацията, като ловят и дребни екземпляри. Затова и рибите не могат да пораснат. А в естествена среда са нужни три-четири години, за да достигне шаранът 30-40 сантиметра, посочи доброволецът. 

Любители от региона, за да задоволят хобито си, отделят време и пътуват до язовирите Тича и Бели Лом, например. Наблюденията на Хасанов са, че любителите рибари с всяка година се увеличават с 20-30 процента. Обяснението му е, че хората имат повече свободно време и инвестират повече средства в спортен риболов. Самият той се наслаждава на страстта си и казва, че стремежът да уловиш голяма риба е в основата на спортния риболов. Удоволствие носят подготовката за излета, подреждането на такъмите, преживяванията около самия улов, снимката за спомен с трофейната риба и самото ѝ връщане обратно във водата.

На празничната семейна трапеза за Никулден той ще приготви шаран, за да спази традицията. Казва обаче, че за него едрата каракуда е най-вкусната риба. Други предпочитат бяла риба, защото няма кости. Затова за 6 декември в търговската мрежа се предлагат различни риби, за да има за всеки според предпочитанията му. 

/ИЦ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 18:12 на 04.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация