site.btaРазнообразие от морска риба се предлага във Варна за Никулден

Разнообразие от морска риба се предлага във Варна за Никулден
Разнообразие от морска риба се предлага във Варна за Никулден
Варненски пазар преди Никулден. Снимка: кореспондент на БТА във Варна Валентина Добринчева

Във Варна за Никулден се наблюдава разнообразие от прясна морска риба, показа проверка на БТА на един от градските пазари. Дребният сафрид може да се купи за 6-8 лева за килограм, а едрият - за 10-13 лева. Намира се барбун за 15 лева, чернокоп за 20, кефал за 10 и паламуд за 20 лева. Калканът, който традиционно е сред най-скъпите риби, струва 35 лева. 

На пазара се предлага още асортимент от лаврак и ципура с цена 22 лева за килограм, сардина - 8, пъстърва - 15, сьомга - 38 лева. Скаридите струват 26 лева. 

Живият шаран, който обичайно се търси за празничната трапеза, се търгува за 12 лева килограма, а транжираният - за 24 лева. Котлет от толстолоб е 12 лева. Има възможност да се поръча във варненски ресторант цял пълнен никулденски шаран, който струва 25,90 лева за килограм. 

Сравнение с цените от 2006 г. показва, че тогава живият шаран на пазара във Варна е струвал 4 лева килограма, а чернокопът - между 5 и 8 лева. Най-скъп деликатес е бил калканът - от 9 до 15 лева. 

Преди две години шаранът се е продавал по 10 лева за килограм. Калканът задържа цената си оттогава. По-дребните екземпляри са били 35 лева, а едрите - 40 лева. През 2023 г. на пазара е имало и черноморски лефер, като цената е била идентична с тази на калкана. Паламудът е бил на стойност 12 лева, сафридът - 5 лева килограма.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:56 на 05.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация