site.btaСтартира проект за над 23 млн. лева за нов Център за компетентност в Университета по хранителни технологии - Пловдив

Стартира проект за над 23 млн. лева за нов Център за компетентност в Университета по хранителни технологии - Пловдив
Стартира проект за над 23 млн. лева за нов Център за компетентност в Университета по хранителни технологии - Пловдив
БТА, Пловдив (21 ноември 2025) В Университета по хранителни технологии - Пловдив започна изграждането на Център за компетентност: „Агрохранителни системи и биоикономика“. Проектът е на стойност 23 161 144 лева безвъзмездна финансова помощ от Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, съфинансирана от Европейския съюз и националния бюджет. Проектът се изпълнява съвместно от Университет по хранителни технологии, Аграрен университет – Пловдив, Селскостопанска академия – София, Медицински университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Институт за гората при БАН и Институт за космически изследвания и технологии при БАН. Снимка: кореспондент на БТА в Пловдив Таня Благова (БТ)

В Университета по хранителни технологии – Пловдив започна изграждането на Център за компетентност „Агрохранителни системи и биоикономика“. Проектът е на стойност 23 161 144 лева безвъзмездна финансова помощ от Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, съфинансирана от Европейския съюз и националния бюджет. Проектът се изпълнява съвместно от Университета по хранителни технологии (УХТ), Аграрния университет (АУ) – Пловдив, Селскостопанската академия (ССА) – София, Медицинския университет (МУ) – Пловдив, Тракийския университет – Стара Загора, Института за гората при БАН и Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Периодът на изпълнение е 68 месеца – до 31 декември 2029 г. Проектът ще се реализира от осем партньори, които обединяват експертизата и инфраструктурата си с цел постигане на целите му. Реализацията му ще допринесе за устойчивостта, безопасността и добавената стойност в агрохранителния сектор.

Работата е структурирана в две основни дейности: научноизследователска дейност и разпространение на научните резултати с финансиране от 10 288 007,74 лева, както и изграждане и модернизация на научноизследователски инфраструктури с финансиране от 12 873 137,00 лева.

Подписано е партньорско споразумение, което цели извършване на независими фундаментални научни изследвания, индустриални научни изследвания или експериментално развитие, както и разпространение на резултатите чрез преподаване, публикации и трансфер на знания, каза доц. Георги Тосков, ръководител на проекта. Основните изследователски работни пакети са „Агроекология и растениевъдство“ с координатор ССА; „Растително здраве“ с водещ партньор АУ; работният пакет „Храни и здраве“ с координатор УХТ и пакетът „Маркетингова стратегия и информационна кампания“ с координатор Центъра за компетентност „Агрохранителни системи и биоикономика“.

Мисията на проекта е опазване на околната среда, адаптация към климатичните промени, засилено секторно сътрудничество, приложими решения с добавена стойност за бизнеса и подобряване на качеството на живот. Визията е Центърът да се превърне в национално признат R&D партньор, с активно сътрудничество с агрохранителния бизнес, предоставяне на възможности и насоки за финансиране на стартиращи предприятия, работа със заинтересовани страни и създаване на устойчив, разпознаваем бранд. Една от основните цели до 2029 г. е концентриране на научна компетентност и инфраструктура за устойчиво производство на биоресурси и качествени, безопасни храни с висока добавена стойност, като се намали въглеродният отпечатък по цялата верига, допълни доц. Тосков.

Много дълъг и труден път изминахме всички партньори по проекта в създаването на Центъра за компетентност „Агрохранителни системи и биоикономика, каза проф. Владислав Попов от АУ – Пловдив. Той припомни, че още през 2018 г., когато стартираха Националните научни програми, ССА, УХТ и АУ са били част от една от най-големите научни инициативи – „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, която трасира пътя към създаването на Центъра.

Проф. Попов изказа благодарност към Министерството на образованието и науката, по чиято насока всички партньори са обединени в настоящия проект. Той подчерта, че всички работни пакети са взаимосвързани и имат системна насоченост – от първичното производство и опазването на генетичните ресурси, през качеството и безопасността на храните до биоикономиката.

По думите му над 60 процента от продукта, измерен в стойност, и добавената стойност в областта на биоикономиката в България се дължат на два сектора – земеделие и гори, както и на хранително-вкусовата промишленост. Когато приключи проектът, ще знаем, че сме дали значителен дял в развитието на биоикономиката в България, заключи проф. Попов.

/БП/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 22:50 на 21.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация