site.btaС над 1,5 млн. куб. м се е увеличил обемът на язовир „Студена“ за последните две денонощия, вследствие на обилните валежи

С над 1,5 млн. куб. м се е увеличил обемът на язовир „Студена“ за последните две денонощия, вследствие на обилните валежи
С над 1,5 млн. куб. м се е увеличил обемът на язовир „Студена“ за последните две денонощия, вследствие на обилните валежи
БТА, Язовир "Студена" - язовирна стена, преливник. Снимка Милен Миланов, БТА

С над 1,5 млн. куб. м се е увеличил обемът на язовир „Студена“ за последните две денонощия, съобщи зам. - управителят на "ВиК"- Перник Благовест Рагев.

Обилните валежи от последните дни значително са покачили нивото на водоема. Към днешна дата в язовира има 23 379 000 куб. м вода при капацитет от 25  200 000 куб. м. За да се осигури достатъчно свободен обем и да се предотвратят евентуални наводнения се очаква потвърждение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за контролирано изпускане.

Извършват се ежедневни замервания и наблюдения на язовирната стена и водния поток, съобщават още от "ВиК"- Перник. За да се предотвратят евентуални наводнения и на база прогнозите на синоптиците е необходимо контролирано изпускане, но след  категоричното потвърждение на МОСВ, уточниха от пернишкото дружество. Рекордни притоци бяха отчетени през последните дни  в язовир „Студена”. С близо 9399 литра в секунда е притокът само за последното денонощие при разход от 606 литра в секунда.  

Зам. - управителят на "ВиК" уточни, че в случай на потвърждение от министерството ще се изпускат около 2000 литра в секунда.

Към момента състоянието на река Струма, включително и в критичните участъци, позволява това, подчерта Рагев.

От "ВиК" съобщиха още, че заради обилните валежи на изхода на Пречиствателната станция "Рударци" мътността на водата за село Рударци и Горно Драгичево е леко завишена. Предприемат се мерки за отстраняване на несъответствието.

/МК/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:13 на 29.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация