site.btaРегионалната здравна инспекция в Добрич проверява качеството на водата след падналите обилни валежи

Регионалната здравна инспекция в Добрич проверява качеството на водата след падналите обилни валежи
Регионалната здравна инспекция в Добрич проверява качеството на водата след падналите обилни валежи
Снимка: БТА/ Архив

Пробите взети от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Добрич във връзка с влошеното качество на водата в града са с отклонения от здравните изисквания по цвят и мътност, съобщи д-р Николинка Минчева, временно изпълняващ длъжността директор на РЗИ. Пробите ще бъдат анализирани по физико-химични и микробиологични показатели. Екипите на инспекцията са взели седем проби от различни точки на водоснабдяване. 

Две от пробите - една проба вода, пробонабрана от пункт в зона Стефаново, водоснабдяваща района на квартал "Добротица" и местност Гаази Баба в гр. Добрич и една проба, пробонабрана от пункт в зона Добрич-запад, водоснабдяваща района след ЖП гара "Юг" и кв. "Рилци", отговарят по физико-химични показатели на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Продължават изпитванията по микробиологични показатели, каза още д-р Минчева. 

По-рано през деня РЗИ – Добрич предприе пробонабиране от пунктове при крана на потребители от града, тъй като получават много сигнали за влошено качество на водата след неблагоприятните метеорологични условия. 

РЗИ-Добрич препоръчва в домакинствата, където водата от водопроводната мрежа е видимо мътна, за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. При ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация следва да се преварява.

При получаване на резултатите по микробиологични показатели от изследваните проби вода, допълнително ще информираме населението за съответствието им с изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, допълни д-р Минчева.

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:06 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация