site.btaИсторици дискутираха по повод 335-ата годишнина от Чипровското въстание в музея в Монтана

Историци дискутираха по повод 335-ата годишнина от Чипровското въстание в музея в Монтана
Историци дискутираха по повод 335-ата годишнина от Чипровското въстание в музея в Монтана
Историци и краеведи дискутираха в Монтана за Чипровското въстание, снимка Цветомир Цветков, БТА

Историци и краеведи се събраха днес в Регионалния исторически музей в Монтана и дискутираха по повод 335-ата годишнина от избухването на Чипровското въстание през септември 1688 година. Кръглата маса бе на тема „Чипровското въстание (1688 – 1690) и мястото на католицизма в българската история. Историографски аспекти“.

В дискусията участваха водещи специалисти от Института по балканистика с център по тракология и Института по история при БАН, Централния държавен архив и занимаващи се с краеведски изследвания, потомци на банатските българи – католици. Специален акцент бе поставен върху историческите извори за въстанието и новите открития около избухването, хода му и неговото потушаване, както и за миграцията на българи от Чипровци в Банат и на други места.

В десетилетията преди въстанието в планината над Чипровци се добива злато, а градчето се разраства и става златарска школа на османската империя. Будни българи създават в Чипровци килийно училище, вдигат въстание, като водят няколко битки с турците и техни съюзници. Въстанието е потушено, а Чипровци е разрушено. Част от хората успяват да избягат през Стара планина и се заселват в местността Банат в днешна Румъния, където и досега пазят своите български обичаи, носии, език и култура и често гостуват в Чипровци за празници.   

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:32 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация