Министерство на земеделието и храните – Прессъобщение

site.btaМинистерство на земеделието и храните: Министър Кирил Вътев проведе онлайн среща със земеделските министри на Унгария, Полша, Румъния и Словакия

Министерство на земеделието и храните: Министър Кирил Вътев проведе онлайн среща със земеделските министри на Унгария, Полша, Румъния и Словакия
Министерство на земеделието и храните: Министър Кирил Вътев проведе онлайн среща със земеделските министри на Унгария, Полша, Румъния и Словакия
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе онлайн среща със земеделските министри на Унгария, Полша, Румъния и Словакия във връзка със затрудненията на аграрния сектор заради засиления внос на селскостопански продукти от Украйна. В дискусията участваше и заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева.

На срещата бе обсъден Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1100 на Европейската комисия, с който срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на петте държави членки бе удължен до 15 септември 2023 г.  

Министър Кирил Вътев заяви, че проблемите с коридорите за износ на украинско зърно са общи, а в складовете на българските зърнопроизводители в момента е налично зърно, което при различните култури надвишава с между 37 и 60% количествата от преди година. „Тези обеми са далеч над обичайните, а съвсем скоро предстои жътвата на новата реколта“, подчерта министърът. 

Министрите дискутираха още предложението на Европейската комисия да предостави 100 милиона евро от селскостопанския резерв за 2023 г. в помощ на земеделските стопани, произвеждащи зърнени култури и маслодайни семена, в петте засегнати страни на първа линия. В тази връзка министър Вътев посочи, че българските земеделски производители в момента търпят сериозни загуби и въпросът за вноса трябва да бъде обмислен в дългосрочен план. 

 

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 13:18 на 16.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация