БСП - Прессъобщение

site.btaКорнелия Нинова: Благодарение на БСП в правителството, България не изнесе досега оръжие за Украйна

Корнелия Нинова: Благодарение на БСП в правителството, България не изнесе досега оръжие за Украйна
Корнелия Нинова: Благодарение на БСП в правителството, България не изнесе досега оръжие за Украйна
Снимка: Пресцентър

Бюджетът на служебния кабинет замразява доходите. Ще го преработим

„Нашата трайна позиция е против даването на оръжия за Украйна, тя е принципна и последователна. Ние осъдихме агресията на Русия в Украйна, определихме я като война още в самото начало. Направихме всичко възможно да помогнем на украинците, бягащи от войната, приехме бежанци, оказахме хуманитарна помощ. Тогава в правителството дадохме всичко, което е възможно, за да посрещнем жени, майки, деца. Абсолютно нормално е да помогнеш на тези хора в такава тежка ситуация, но винаги сме били против предоставянето на оръжия. Смятаме, че това ни прави страна в конфликта, че е опасно за България, и че не бива да го позволяваме. И днес последователно си гласувахме против.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ, във връзка с решението на парламента за оказване на военна подкрепа.

В предаването “Лице в лице“ тя обясни, че България може да взима самостоятелни решения и е в националния интерес на страната да не предоставяме оръжия. „Позицията на БСП отговаря на националния интерес на България“, категоричен е лидерът на левицата и допълни, че най-важни са призивите за прекратяване на военните действия, да се преговаря и да се постигне мир. „Ние сме партия на мира - идеологически, исторически“, каза още тя.

„Днес в залата цитирах президента Макрон, който само преди няколко дни на конференцията в Рим “Зов за мир“ каза: “Има изгледи за мир в Украйна и този момент определено ще дойде“. Но днес чуваме колегите, които казват, че и те са за мир, но искат да дадем оръжия. Е как въоръжавайки страни да се избиват помежду си, ще постигнеш мир?“, попита Нинова и определи това като абсолютно нелогично.

„Доста странна коалиция днес се получи“, смята лидерът на БСП и обясни: „Върху нас последните дни се залепи един етикет “хартиената коалиция“, че БСП се е върнала в статуквото. Днес също видяхме интересна коалиция на статуквото, ние я нарекохме “коалиция на войната“. Много странно “Демократична България“ гласуваха с ДПС, “Продължаваме промяната“ с ГЕРБ, с които уж воюват. Най-изненадваща беше позицията на “Български възход“, защото Стефан Янев и преди изборите категорично е заявявал “не“ на оръжията, вчера включително каза, че би било грешка и днес изведнъж с обратна позиция“, посочи Нинова и определи цялата ситуация като политическа нестабилност с плаващи мнозинства.

Тя коментира изказването на Андрей Ковачев от ГЕРБ, че БСП искат мир начело с Ленин, Сталин и Брежнев: „Колко може да си объркан ментално, за да кажеш такова изречение? Искаме мир, защото войната съсипва“, поясни тя.

По думите на Нинова, с връщането на хартиената бюлетина се дава право на хора, които не отиват да упражнят правото си на глас поради страх, поради притеснение от машината, да го направят. „Тоест даваме равни възможности и на тези, които искат на машина, и на тези, които искат на хартия. Нашето предложение не е да махаме машините, а да има смесено гласуване“, обясни тя.

„Обърнете внимание, че в нощта на изборите всички председатели на партиите повтаряме едно и също изречение: “Ау, колко е ниска избирателната активност. Ау, хората не излизат да гласуват“. Институциите са нелегитимни, ние нямаме достатъчна представителност. Връщането на хартията ще повиши избирателната активност и ще ни направи по-легитимни като институция“, категорична е Нинова.

Във връзка с фалшификациите при хартиените бюлетини тя заяви: „Това е признание за безсилие на държавата да се справи с този проблем. Вместо всички да се хванем и да се справим с фалшификациите, този проблем го замазваме с друг - машините и лишаване на част от хората да упражнят гласа си“, коментира тя, а по темата с купуването на гласове попита: „Всички партии имаме представители в комисиите, защо те допускат това да се случва? Купуват ли ги, дайте да видим кой ги купува.“

Като втори аргумент за връщането на хартията, Нинова очерта основателни съмнения в обществото за истинността на машинния вот. „Ние получихме и доказателство. В три области - Варна, Търново и Пазарджик машините в деня на изборите изписаха “дневникът е подправен“, посочи тя и допълни, че не е тяхна работа да го разследват. „Има си държавни институции, има служебен кабинет и той отговаря за честността на изборите. Имаше задължение да се броят разписките, паралелно с другото, да кажат какво се случва“, призова тя.

По темата с вмешателството на прокуратурата във вътрешнопартийните дейности на БСП Нинова заяви: „Поставям го като принципен въпрос за ситуацията в страната. Прокуратурата води предварителна проверка по партиен въпрос на БСП - за първи път в историята на правораздаването в България - по жалба на един партиен член. И какво прави - призовава членове на партията, които са участвали в партийно събрание, на Национален съвет, на разпит - какво са казали на това партийно събрание, защо са го казали. Онзи ден стигнаха дотам да призоват преброителите, за да ги питат как са броили гласовете, вярно ли са ги броили. Това струва ли ви се нормално?“, попита лидерът на социалистите.

По думите на Нинова, прокуратурата я е накарала да наруши закона, като я е задължила да връчва призовки на членове на партията. „Защото съм им била работодател, а в закона пишело, че така може. Председател на партия не е работодател на членовете, там хората са по силата на идеите си, морала си и волята си. Аз не ги назначавам, те не са на трудов договор. Те ми пишат три писма, които аз да връча, толкова ли свършиха престъпниците в България?“, попита възмутено тя и предложи да се занимаят с наркоманите по улиците, с пияните шофьори, с битовата престъпност, с изнасилените баби за 20 лева.

Призовката от преди няколко дни Нинова не знае за какво е, тъй като не е била в дома си. „Но тук въпросът е принципен. Питам - някога призовка връчвана ли е от съдебна охрана, двама униформени, в 07:00 часа сутринта, идват ти в блока и къщата, звънят по звънците на съседите и издирват Корнелия Нинова, която всеки ден е пред камерите, всеки ден съм в парламента? Изпратете нормален призовкар, дайте ми призовка“, заяви тя и обясни, че съдебна охрана има функции да води принудително затворници и престъпници. „При всички хора отива призовкар, при нас в 07:00 часа сутринта идват униформени. Това не е редно, оставете на мира семейството ми, съседите ми. Това е психологически натиск и опит за някакво злепоставяне“, смята лидерът на БСП.

Тя обясни, че това не се случва за първи път, но поредният път е прелял търпението ѝ: „В рамките на няколко седмици идват за пореден път. Двама униформени носят една призовка в 07:00 сутринта. Аз разбирам да се крия и да не могат да ме намерят, но аз съм всеки ден пред очите на хората“, каза още тя.

Във връзка със срещата между БСП и Иван Гешев Нинова заяви: „Не исках срещата с главния прокурор да се превръща в партийни теми, исках да е за големи въпроси. Това е борбата с досегашния модел на управление. Зададохме му няколко въпроса: “След като самият той през 2017 г. обяви, че има политици, получавали пари с чували от КТБ, след като аз лично съм написала няколко писма, обявете ги тези политици, дайте ни ги“, и го попитах кога. Отговорът беше, че няма да ги разберем.“

Нинова посочи и другите теми, по които от левицата са отправили въпроси: „Всички 13 сигнала, които за 6 години, като опозиция на ГЕРБ, ние сме подавали за съмнения за престъпления, за кражби, магистрали, оградата с Турция, обществените поръчки в Хасково - питахме какво става с тях, но конкретен отговор нямаше. Питах конкретни сегашни тревоги на много семейства - райския газ. Казвам го като майка и жена - всички заведения в момента тровят децата ни с райски газ. Ние приехме закон, забранихме го“, припомни тя. По думите ѝ Гешев постоянно е повтарял, че законите са лоши, затова от левицата са попитали какъв закон да напишат, за да спрат да тровят децата ни с райски газ.

„Другото беше какви закони да напишем, за да може тези, които карат пияни, дрогирани и убиват хора по улиците, да си получат заслуженото. По този въпрос имаше отговор - че имат законодателни предложения, ще ни ги предадат и ще ги обсъдим“, каза още тя.

Нинова не смята, че законът пречи у нас да няма осъден човек, за когото мнозина подозират, че е част от корупционния модел. „Имаме и добри закони. Имаме и слаби, но те могат да се подобрят. НК и НПК са променяни съвсем скоро, не са остарели. Но, за да се стигне до справедливост и до осъдителна присъда, това е комплект от мерки - строг закон, контрол върху неговото приложение“, категорична е тя и даде пример с пътните катастрофи, при които се оказва, че има чадър от МВР, служители, прокурори. „Ние искаме законът да е равен за всички“, допълни тя.

Нинова коментира и ситуацията с бюджета: „Служебният кабинет внесе закон, с който сегашният бюджет да бъде удължен и догодина. Ние сме против, защото това означава замразяване на доходи при повишени цени и обедняване. Искаме между първо и второ четене да направим допълнения, ние най-вече в социалната сфера. Призовахме и другите колеги да го направим. Благодаря ви, че получих разбиране“, заяви Нинова и допълни, че имат отговор от ГЕРБ, “Продължаваме промяната“, ДПС, “Български възход“, “Възраждане“ и само “Демократична България“ още не са отговорили. „Тоест имаме разум между двете четения да подобрим бюджета на служебния кабинет в интерес на хората, без да влошаваме финансовата стабилност на страната“, заключи лидерът на левицата.

 

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/23418-korneliya_ninova__blagodarenie_na_bsp_v_pravitelstvoto_bylgariya_ne_iznese_dosega_oryjie_za_ukrayna.html

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:15 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация