site.btaВ Перник се проведе традиционното изложение на здравословни храни

В Перник се проведе традиционното изложение на здравословни храни
В Перник се проведе традиционното изложение на здравословни храни
Перник (15 октомври 2025) За осма поредна година в Перник се провежда традиционното изложение на здравословни храни, организирано от ученици на Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“. Снимка: кореспондент на БТА в Перник Милен Миланов (ВЯ)Снимка: Кореспондент на БТА в Перник Милен Миланов

За осма поредна година в Перник се проведе традиционното изложение на здравословни храни, организирано от ученици на Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“. Събитието е посветено на Световния ден за борба със затлъстяването (11 октомври) и Световния ден на прехраната (16 октомври).

Инициативата се реализира със средства от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2021–2025 г.) и се осъществява в партньорство между гимназия „Св. Иван Рилски“ и Регионалната здравна инспекция – Перник.

Сред официалните гости бяха директорът на РЗИ д-р Александър Златанов, представители на Регионалното управление на образованието, Община Перник и Българския Червен кръст.

Директорът на гимназията Вяра Димитрова приветства присъстващите. „За нас е чест да бъдем домакини на събитие, което насърчава грижата за здравето, културата на хранене и кулинарното изкуство. Нашите ученици с ентусиазъм и професионализъм създават ястия, които са едновременно вкусни и полезни. Здравословното може да бъде и апетитно, и красиво“, отбеляза тя.

Д-р Златанов подчерта значението на инициативата и доброто сътрудничество между РЗИ и ПГОТ "Св. Иван Рилски".

„16 октомври е Световният ден на прехраната – ден, който ни напомня колко важно е да уважаваме храната. Над 15% от хората по света гладуват - това са над един милиард души. Храната определя здравето и бъдещето на всеки човек. Вие, младите хора, сте нашето бъдеще. Важно е да възпитаваме уважение към земята и здравословни хранителни навици“, каза директорът на РЗИ.

Изложбата представи над 20 ястия, съдържащи плодове, зеленчуци, ядки, млечни продукти и мед. Само в едно от тях присъстваше животински продукт. Всички храни са приготвени от учениците под ръководството на преподавателите им по учебна практика.

„Децата се забавляват и проявяват творчество. Макар да им даваме рецепти, те често импровизират и влагат нещо свое. Някои предлагат идеи, вдъхновени от социалните мрежи“, коментира инж. Любка Асенова, преподавател по професионална подготовка.

Първото изложение за здравословни храни в Перник се провежда през 2007 г. Поради различни причини за кратко е преустановявано, а след това отново възобновено.

/МК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:16 на 16.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация