site.btaС възстановки на сцени от Чипровското въстание започнаха честванията на 330-годишнината му

BOBSTH 09:34:01 07-09-2018
MH0931BO.004
Чипровци - въстание - честване

С възстановки на сцени от Чипровското въстание започнаха честванията на 330-годишнината му


Чипровци, 7 септември /Цветомир Цветков, БТА/
С възстановка на сцени от Чипровското въстание от 1688 година в Чипровци започнаха честванията по повод 330-годишнината от въстанието. На хълма край историческия музей в Чипровци, при останките на някогашния православен храм и католическа катедрала група за исторически възстановки от Хисаря пресъздаде бойните действия по време на въстанието. Преди това до останките на Гушовския манастир в Стара планина се събраха множество хора, които празнуваха с музика и танци, а православни свещеници отслужиха литургия.
Тази вечер на централния площад в Чипровци ще има концерт на ансамбъл "Българче" от град Винга в Румъния, където след потушаването на въстанието от 1688 година се преселват голяма част от хората от Чипровци. Днес, 330 години след въстанието, наследниците на някогашните чипровчани, макар и в друга страна, все още пазят своето българско самосъзнание, език и обичаи на някогашните чипровчани и имат свой ансамбъл за български фолклор. В концерта ще се включат и български изпълнители - Христо Косачки, Ива и Велислава Костадинови, както и местни певци и танцьори.
Кулминацията на честванията ще бъде на 8 септември. От 11 часа на тържествена сесия на общинския съвет ще бъдат изнесени научни доклади за ролята и мястото на Чипровското въстание от 1688 година в българската история. Вечерната програма ще започне от 18 часа на площада в Чипровци с изпълнения на Гвардейския духов оркестър от София, а след това ще продължи с концерт на Държавен танцов ансамбъл "Пирин" от Благоевград. Очаква се вечерната проверка ще бъде приета от председателя на народното събрание Цвета Караянчева.

/МХ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:06 на 12.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация