site.btaПовече от 40 млади бармани, готвачи, сладкари и сервитьори се представят на международния фестивал „Пагур“ във Варна

Повече от 40 млади бармани, готвачи, сладкари и сервитьори се представят на международния фестивал „Пагур“ във Варна
Повече от 40 млади бармани, готвачи, сладкари и сервитьори се представят на международния фестивал „Пагур“ във Варна
В курорта Златни пясъци край Варна се открива първото издание на Международния фестивал за млади таланти в туризма „Пагур“. Форумът събира млади професионалисти от България и чужбина, за да демонстрират уменията си в няколко категории. На снимката: координаторът на проекта и председател на Българската асоциация за кулинарна култура Петър Йоргов. Снимка: кореспондент на БТА във Варна Данаил Войков

Повече от 40 млади бармани, готвачи, сладкари и сервитьори ще демонстрират своите знания, креативност и умения на международния фестивал „Пагур“, който започна днес в хотел „Грифид Ноа“ в комплекс „Златни пясъци“. Основен организатор на събитието е Българската асоциация за кулинарна култура (БАКК). Фестивалът, който е четиридневен, се реализира с подкрепата на хотела-домакин и на Община Варна.

Това е първото издание на „Пагур“, посочи за БТА председателят на БАКК шеф Петър Йоргов. По думите му фестивалът носи името на черноморски рак и още първото ястие, което ще трябва да приготвят младите готвачи, ще бъде от това черупчесто.

Всички младежи, които ще се представят на фестивала, са носители на някакви награди от национални или международни състезания, допълни Йоргов. Те са ученици и студенти в професионални гимназии и институти. Работата им ще оценява международно жури.

Фестивалът предоставя възможност на младите хора да покажат какво могат в реална ситуация, своята креативност и иновативност, но едновременно с това дава възможност за връзка между училища, университети и туристическия бранш, посочи Йоргов. Освен това „Пагур“ е начин да се популяризират професиите. 

При откриването на фестивала днес гости и участници бяха поздравени от зам.-кмета на Варна Снежана Апостолова, която посочи, че фестивалът е международен празник на кулинарното изкуство. Тя допълни, че тези професии са от изключително значение за устойчивото развитие на туризма и би било добре, ако те стават все по-привлекателни за младите хора.

Освен състезателна програма, в рамките на „Пагур“ ще се проведе и фестивал на вкусовете, на който ще се представят родни производители и майстори. Сред специалните участници в програмата са барист, фондация „Ядлива роза“, производител на зелено сирене от Черни Вит.

/МК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:00 на 04.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация