site.btaСпоред предварителната експертиза причината за пожара в местността Гарга баир е волтова дъга, каза окръжният прокурор Христо Христов

Според предварителната експертиза причината за пожара в местността Гарга баир е волтова дъга, каза окръжният прокурор Христо Христов
Според предварителната експертиза причината за пожара в местността Гарга баир е волтова дъга, каза окръжният прокурор Христо Христов
Снимка: кореспондент на БТА във Велико Търново Николай Венков (архив)

Причината за пожара в местността Гарга баир край Арбанаси е волтова дъга, каза окръжният прокурор Христо Христов. По предварителни данни на вещите лица, които все още не са изготвили заключение на експертизата, причината за пожара на Гарга баир е волтова дъга, каза Христов.

Тя се е образувала след падане на едно от дърветата в района, които е трябвало да бъдат отсечени, съобразно даденото разрешение за санитарна сеч на целия масив. Въпросът пред разследващите е защо това дърво, което е първопричината за пожара, е било отрязано донякъде и повече от месец е останало в този вид. На 8 юли, от силния вятър, дървото пада върху електрически жици, което предизвиква волтова дъга и така се подпалва цялото сечище в ден, в който е обявен код за пожароопасно време, допълни Христов.

По делото се разследва кой е организирал сечта, кой е контролирал сечта и кой я е извършил. Според прокурора е много трудно да бъде установено кой трябва да бъде обвинен и да понесе отговорността за пожара, тъй като не се знае кой е конкретният секач от над 20 души, работили на терена, недоотрязал въпросното дърво.

Пожарът, обхвана 850 декара площ, от които повече от половината са гора. В потушаването му се включиха 16 противопожарни екипа от цялата страна, както и два хеликоптера. По инициатива на кмета Даниел Панов в ход е кампания за залесяването на хълма през есента.

 

/РИ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 05:29 на 29.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация