site.btaРолята на гастрономията в съвременния туризъм беше тема на международен форум в Казанлък


Водещи български и японски учени участваха в Международния симпозиум “Храни, наследство и културна дипломация: Ролята на гастрономията в съвременния туризъм“, който се състоя в културния център "Алиолува къща" в Казанлък. Това съобщиха от местната администрация. Присъстващите имаха възможност да научат как храната може да бьде не само удоволствие за сетивата, но и инструмент за дипломация, мост между култури и ключов фактор в сьвременния туризьм.
Лекции изнесоха проф. Хиро Такахаши, изтъкнат японски учен и преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, и доц. д-р Мария Йотова, преподавател в престижния университет в Киото, Япония. Техните презентации разгледаха как храната служи като инструмент за културен обмен и икономическо развитие.
В рамките на форума представители на японските компании Kikkoman и Choya представиха съвременните тенденции в гастрономията, а по време на събитието бяха представени и български розопроизводители.
Заместник-кметът на община Казанлък доц. д-р Аксения Тилева поздрави участниците и гостите на симпозиума от името на кмета Галина Стоянова.
Провеждането на международния форум в Казанлък доказа, че диалогът между различни култури изгражда мостове на сътрудничество и международно приятелство, посочват от администрацията.
Събитието е част от програмата на Празника на розата в Казанлък, чиито кулминационни дни започнаха вчера с церемонията по коронация на Царица Роза. Празникът ще продължи до утре, когато по улиците на града ще премине пъстро карнавално шествие.
/ЛРМ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина