site.btaРолята на гастрономията в съвременния туризъм беше тема на международен форум в Казанлък

Ролята на гастрономията в съвременния туризъм беше тема на международен форум в Казанлък
Ролята на гастрономията в съвременния туризъм беше тема на международен форум в Казанлък
Снимка: Община Казанлък

Водещи български и японски учени участваха в Международния симпозиум “Храни, наследство и културна дипломация: Ролята на гастрономията в съвременния туризъм“, който се състоя в културния център "Алиолува къща" в Казанлък. Това съобщиха от местната администрация. Присъстващите имаха възможност да научат как храната може да бьде не само удоволствие за сетивата, но и инструмент за дипломация, мост между култури и ключов фактор в сьвременния туризьм.

Лекции изнесоха проф. Хиро Такахаши, изтъкнат японски учен и преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, и доц. д-р Мария Йотова, преподавател в престижния университет в Киото, Япония. Техните презентации разгледаха как храната служи като инструмент за културен обмен и икономическо развитие.

В рамките на форума представители на японските компании Kikkoman и Choya представиха съвременните тенденции в гастрономията, а по време на събитието бяха представени и български розопроизводители. 

Заместник-кметът на община Казанлък доц. д-р Аксения Тилева поздрави участниците и гостите на симпозиума от името на кмета Галина Стоянова.

Провеждането на международния форум в Казанлък доказа, че диалогът между различни култури изгражда мостове на сътрудничество и международно приятелство, посочват от администрацията.

Събитието е част от програмата на Празника на розата в Казанлък, чиито кулминационни дни започнаха вчера с церемонията по коронация на Царица Роза. Празникът ще продължи до утре, когато по улиците на града ще премине пъстро карнавално шествие. 

/ЛРМ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:17 на 08.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация