site.btaФотографи участваха в кулинарно предизвикателство в Казанлък
Музеят на фотографията в Казанлък беше домакин на инициативата „Фотографите готвят“, организирана от Кулинарните фестивали на България в партньорство с културния институт и Община Казанлък. Събитието е част от програмата на музея по повод десетата годишнина от основаването му, а в предизвикателството се включиха трима местни фотографи и един гост от столицата.
Целта ни е да откриваме, да пазим и да развиваме кулинарните традиции на България, каза Стоян Стоянов от инициативата „Кулинарните фестивали на България“. Много често с непрофесионални майстори или с известни личности на различни места в страната, но в Казанлък за пръв път решихме да представим и нов формат – да готвят хора от една професия, обясни той. И допълни, че фотографията има общо с храната, защото една хубава снимка може да създаде апетит и обратното. Стоянов благодари на домакините от Музея на фотографията и на директора Стоянка Кънчева. „Ще се радвам в един момент да направим нещо тук, което да обединява целия район и да бъдат представени гозби от Старозагорско“, допълни той.
Готвенето и снимането са отговорни процеси, а резултатът накрая трябва да бъде винаги хубав, каза пред БТА Георги Алексиев от София, който се занимава с фотография и връзки с обществеността от 15 години, а днес приготви паста с телешко рагу. „ Не знам обаче кое е по-важно за хората – да са се нахранили хубаво, или да изглеждат добре на снимките“, посочи той. За него снимането е професия, докато готвенето е по любов – „няма нищо по-хубаво от това да изненадам съпругата си с нещо, което съм приготвил“, каза фотографът. Рецептата, с която се включи в предизвикателството, е научил преди десет години във фабрика за зехтин в италианския регион Абруцо. По думите му рецептата е проста и включва кайма и артишок. За почерпка сме подготвили и още нещо типично за регион Абруцо - вино от селекцията на Албано от дуета Албано и Ромина Пауър, посочи Алексиев. Той сподели, че е снимал много подобни събития из цяла България, но за пръв път е от другата страна на обектива.
В кулинарното шоу се включиха и казанлъшките фотографи Силвия Попова, която приготви свински хапки в тиган със зеленчуци, Румен Сомов, който заложи на пържени кюфтенца с жито и розмарин и Кристина Буюклиева, която показа как се прави два вида тортиля.
По време на събитието гостите „научиха“ и какво е „фотографска гозба“ – според ChatGPT съществува такова традиционно българско ястие, което се приготвя редовно по празници и събори и е наречена така не заради "фотографския" си контекст, а защото е "много пъстро и хубаво".
/ЛРМ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина