site.btaБазар на стоки от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си там, беше открит в невестинското село Еремия

Началото на нетрадиционен базар – на стоки, произведени от млади ентусиасти, избрали да живеят на село и да произвеждат храната си сами там, беше открит днес в невестинското село Еремия. Производителите ще предлагат всяка събота и неделя продукцията си в стопанството на дерменджията Свилен Класанов в селото. 

В базара участват българи и чужденци, производители на автентични продукти без консерванти. Всичките стоки са ръчно изработени, а освен това и с много любов, разказаха пред БТА производителите. Базарът е придружен и от концертна програма, специално за гостите му. 

"Събитията ще се случват през почивните дни всяка седмица, с цел всеки да може си набави едни от най-необходимите хранителни продукти", разказа хлебарят Свилен Класанов, който е инициатор на проявата. Именно той отвори своето стопанство, посветено на хляба в село Еремия, за тематичните базари. Класанов се занимава с хляб, брашно и стари сортове пшеници от 20 години. Той е един от създателите на магазини и ресторанти  "Слънце Луна" в София, а в момента живее на село и посреща гости в стопанството си.

"Работя само със стари сортове  пшеница – те не са модерни и не са хибридни, нито манипулирани от някакви лаборатории", разказа пред БТА Класанов. Допълни, че замества прясно смляното брашно на ръце, в нощви и с квас, а след като хлябът втаса на бавна ферментация пече или в подница, или на пещ.

"Това е базар, който предлага необикновени продукти, различни от стандартните, които могат да се купят отвсякъде. Продуктите тук са произведени от хора с друг вид отношение към храната", разказва още дерменджията. 

Базарът предлага и козе сирене от с. Фролош, община Кочериново, яйца, козе и кисело мляко, песто и сиропи от Мария и мъжа ѝ, които са от Испания и Германия, но живеят и произвеждат в с. Преколница, община Кюстендил. От базара могат да се купят билки и лечебни тинктури от с. Вратца, община Кюстендил, както и гъби и гъбени тинктури.

Предлагат се и сушени на слънце екологични сини сливи и домати от с. Търновлак, мед от с. Лелинци, ябълков и крушов оцет от Англия, но произведени в с. Раненци. Производители от Белгия и Шотландия, избрали Кюстендилско за свой дом, също предлагат ръчно произведени от тях сладка и сиропи.

"Преди години бяхме сигурни, че ако отидем при някоя баба на село, ще получим местна, чиста храна. Това вече е малко под въпрос, защото и местните баби и дядовци прилагат много от конвенционалните методи за отглеждане и приготвяне на храна. Цялостната ни идея тук, на това място, е, че продуктите са приготвени от хора, които имат желание да се занимават с тези занаяти и да приготвят храната качествено и здравословно. Те стоят зад своите продуктите с името и лицето си", разказа Свилен Класанов.

Според него Кюстендилският край е много плодороден, климатът – мек и благоприятен, и дава възможност за земеделие, спокойствие и съчетанието от двете.  "Явно това търсят и новодошлите, включително от чужбина. В региона вече има група от хора, които се занимаваме със собствено екологично чисто производство, а празниците в Кюстендил ни помагат и да се представяме заедно пред хората", разказва той.

Идеята е тези събития в с. Еремия да се случват всяка събота и неделя през лятото. "Всички производители са добре дошли, ако произвеждат качествена храна – това е критерият за участие", каза Класанов.

 

 

 

 

/ВД/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:04 на 08.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация