site.btaФестивалът „Бабина душица“ събира кулинарни майстори в Монтана

Фестивалът „Бабина душица“ събира кулинарни майстори в Монтана
Фестивалът „Бабина душица“ събира кулинарни майстори в Монтана
Снимка: кореспондент на БТА в Монтана Цветомир Цветков / архив

Фестивалът на народната кухня „Бабина душица“ ще събере повече от 20 кулинарни майстори в Монтана. Той ще се проведе в Градската градина, на 7 юни, в рамките на програмата за празника на града - Свети Дух, съобщиха от общинската управа.

Сутринта ще бъдат запалени огньове, на които участниците ще сготвят своите традиционни ястия, както са готвели нашите предци –  в техните съдове, с техните продукти и на топлината на истински огън.  

Това е 13-ото издание на „Бабина душица“. В него ще се включат кулинарни майстори от Северозапада, поканени от писателката и кулинар Ели Лозанова - организатор на фестивала. Сред тях са Виктор Богданов, Цветан Дочев - Дедо Скръц от Враца, Димитър Цолов - Доктора, Брат Боян, поетесата Яна Кременска, писателките Валентина Велкова от Видин и Елеонора Бойчева от Лом, Димитър Петров и Дебора Йорданова от Съюза на младите писатели, краеведът Димитър Церовски и други. 

В рамките на фестивала „Бабина душица“ представители на 12 читалища от община Монтана ще покажат изложба на традиционни местни специалитети. Тъй като фестивалът съвпада с Черешова Задушница, приготвената на място и донесената от читалищата храна ще бъде раздадена в памет на бабите ни, посочиха от общинската управа.

/ВД/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:15 на 06.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация