site.btaВсе повече готвачи от Турция избират Българското Черноморие като място за работа през летните месеци, каза хотелиер за БТА

Все повече готвачи от Турция избират Българското Черноморие като място за работа през летните месеци, каза хотелиер за БТА
Все повече готвачи от Турция избират Българското Черноморие като място за работа през летните месеци, каза хотелиер за БТА
Снимка: Станимир Димитров/БТА

Все повече готвачи от Турция избират Българското Черноморие като място за работа през летните месеци. Хотелиери отчитат, че те са изключително добре подготвени - с натрупани знания и стаж, най-често в турските курортни селища. Това каза в интервю за БТА заместник-председателят на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Тези хора са много добре обучени, имат практиката. Турция има прекрасни училища за подготовката на такива кадри за туризма. Изискванията за заплащане при тях не са много по-различни от тези, които има българският персонал с такива умения", коментира тя.

По думите ѝ някои от хотелите в курортния комплекс отвориха по-рано през тази година, а ръстът на ранните записвания предвещава много добър летен сезон. "След ковид пандемията обикновено сравняваме резултатите с тези от 2019 година. Ние досега не успявахме да ги достигнем. Надеждата ни обаче е, че тази година това най-накрая ще се случи", посочи Иванова. Тя добави, че браншът в най-големия ни курортен комплекс е успял да посрещне гостите си по време на Великденските празници само с персонала си от България, но проблемът с кадрите все още е налице и се задълбочава с всяка изминала година.

"Но той не е само проблем в туризма, а в цялата ни икономика. Прибягваме към "внос" на работници за поредна година и разширяваме държавите източници на такива кадри. В началото започнахме с Украйна и Молдова, а след това продължихме с Казахстан, Узбекистан и Непал. Имаме и предложения от Виетнам. Ние разчитаме на тези работници. Все още обаче се сблъскваме с огромни проблеми при наемането на хора от трети страни. Процедурите се забавят изключително много - като започнем от Агенцията по заетостта, където напоследък се забързаха, преминем през отделите по миграция и ДАНС заради дългите визи, които ние трябва да осигурим за част от работниците и стигнем до Министерството на външните работи и респективно консулските служби, където особено се забавя получаването на съответната виза. Аз конкретно като хотелиер очаквам 80 човека. До момента имам само двама пристигнали от Турция. 80 одобрени кандидати от Турция, Узбекистан и Непал все още ги няма", посочи още Елена Иванова. 

Тя уточни, че повечето от хората, които пристигат от чужбина в българските курорти, са нискоквалифицирани работници. За висококвалифицирани кадри работа има и хотелиерите не срещат трудности да намерят такива в България.

"В страната ни има достатъчно мениджъри в туризма, средните и висшите училища подготвят достатъчно кадри. Разбира се, обектите са много и имаме нужда от още, но хотелиерите не назначават чужденци на управленски позиции. Имаме и много българи, които се прибират от чужбина за летните месеци и започват работа като ръководители в сферата на туризма. Най-оптимистичният вариант е държавата да разбере много ясно, че ние без кадрите от чужбина ще загубим бизнеса си. Ние разчитаме на тези работници. Процедурите трябва да бъдат така изпълнени, че ние да получим работниците си в кратки срокове. Какво се случва в момента? Ние кандидатстваме от януари и все още не сме приключили - това е почти половин година", каза още хотелиерът. 

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:46 на 03.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация