Парламентарни избори - кандидатски листи - водачи - Варна

site.btaКои са водачите на листи в 03 МИР - Варна

Кои са водачите на листи в 03 МИР - Варна
Кои са водачите на листи в 03 МИР - Варна
Снимка: БТА, архив

Двадесет партии и 11 коалиции са регистрирани за предстоящите парламентарни избори в 03 МИР Варна, показват данни на Районната избирателна комисия. За 16 мандата се борят 466 кандидати за народни представители.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Партия „Има такъв народ“ регистрира листа от 22 кандидати. Водач е Тошко Йорданов. Той е роден на 2 май 1970 година в Ямбол, става ясно от информация на сайта на Народното събрание. Работи като сценарист, владее руски език. Бил е депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 49-ото Народно събрание. В последния парламент е председател на парламентарната група на „Има такъв народ“.

2. Партия „Глас народен“ регистрира листа от 8 кандидати. Водач е Веселин Белоконски.

3. Коалиция „Синя България“ регистрира листа от 14 кандидати. Водач е бившият депутат от НДСВ Наско Рафаилов. За БТА той каза, че е роден във Варна. Завършил е с отличие Пета гимназия в родния си град. След това следва в Икономическия университет, специалност „Икономика на търговия“. Започва работа в Окръжния кооперативен съюз във Варна, след това влиза в структурата на МВР. Седем години е офицер в Затвора за рецидивисти във Варна, а после - в Окръжното управление на МВР. Близо две години е директор на РДВР-Варна, след това е преназначен за директор на Централна дирекция в МВР. Рафаилов е бил депутат в 39-о Народно събрание. Председател на комисията за контрол над специалните служби и службите за охрана на обществения ред, а в края на мандата - и на комисията за борба с корупцията. Автор и вносител на Националната концепция за реформи в службите за сигурност и службите за охрана и обществения ред. От 15 години е член на УС на Асоциацията на полицейските началници в Република България. Пожизнен почетен председател на ЖСК „Спартак“. Негово е най-високото постижение в стрелбата с боен пистолет в света, постигнато на шампионат на полицейските служби на Варшавския договор. 

4. Коалиция „Ние гражданите“ регистрира листа от 7 кандидати. Водач е Светозар Съев.

6. Партия „Български гласъ“ има регистрирана листа от 8 кандидати. Водач е Диян Асенов.

7. Коалиция „Коалиция на розата“ регистрира листа от петима кандидати. Водач е Сергей Инджов. За БТА той каза, че е роден в Карлово, Пловдивска област. Завършил е механотехникума в родния си град. По-късно следва в Одеския политехнически институт, специалност „Конструиране и производство на радиолокаторна апаратура“. След завършването си работи в Института по оптика и лазерни технологии в София. Бил е технически директор на санаториумите в Банкя. След това се занимава с частен бизнес, в сферата на производството на медицинска апаратура, като пуска три апарата в производство. От 10 години живее във Варна. В момента управлява фирма към голяма международна група, като ръководи 100 души персонал.

8. Коалиция „Център“ има листа с 23 кандидати. Водач е Деян Господинов.

9. Коалиция „Солидарна България“ е с листа от 30 кандидати. Водач е Димитър Костадинов. Той е роден във Варна. За БТА той уточни, че е завършил Френската гимназия в родния си град. Първото си висше образование завършва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София, специалност „Актьорско майсторство“. Има 13 години стаж в професията, като играе включително и на варненска сцена. Има две магистратури във Варненския свободен университет - „Предприемачество и икономика“ и „Сценични изкуства, мениджмънт и продуценство“. Занимава се с частен бизнес в сферата на строителството и ресторантьорството. От 2020 година досега е областен координатор на „Изправи се. БГ“ за Варна.

10. Партия „Единение“ регистрира листа с 9 кандидати. Водач е Илия Костадинов.

11. Партия „Българско национално обединение“ е с двама кандидати за народни представители. Водач е Александър Атанасов.

12. Партия „Възраждане“ регистрира листа с 31 кандидати. Водач е лидерът на партията Костадин Костадинов. По информация от формацията Костадинов е роден на 1 април 1979 година. Завършил е „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" през 2002 г. Пак там има и магистратура „Право“ през 2011 г. През 2017 г. защитава докторска дисертация в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей на Българската академия на науките. Народен представител от 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание.

13. Партия „Морал, единство, чест“ има листа с 10 кандидати. Водач е проф. Николай Радулов. Той e роден през 1956 г. в София. Специалист е по национална сигурност. Завършва Академията на МВР, специалност „Управление на обществения ред и сигурност“. През 1992 г. защитава докторска дисертация във Военната академия „Г. С. Раковски“ на тема „Управленска култура“. Специализира в САЩ и във Великобритания. В периода 1995-1997 е експерт по сигурността към Народното събрание, а в периода 1997 – 1999 г. заема длъжността главен секретар на МВР. От 2005 до 2009 г. е съветник по сигурността на зам.-председателя на Народното събрание. Преподавател в Нов български университет. Депутат от 46-ото Народно събрание, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.

14. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ регистрира листа с 31 кандидати. Водач е Даниел Лорер. По информация на партия „Продължаваме промяната“ той е роден на 28 май 1976 година в София. След завършването на Първа английска езикова гимназия в София, завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Бил е депутат в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Той е един от основателите на партията. Бил е министър на иновациите и растежа от декември 2021 до август 2022 година.

15. Партия „Народна партия „Истината и само истината“ има петима кандидати за народни представители. Водач на листата е Дарина Тодорова.

16. Партия „Български възход“ регистрира листа с 20 кандидати. Водач е Диан Драганов. Той уточни, че е юрист, експерт по пътна безопасност с повече от 20 години стаж в областта. Драганов е завършил Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност „Право“. Председател е на Съюза на българските автомобилисти (СБА) – клон Варна, и управител на търговско дружество. Член е на УС на СБА, както и на Областния съвет на БЧК – Варна.

17. Коалиция „Граждански блок“ е с петима кандидати за народни представители. Водач е Младен Станев. Той каза, че е роден на 12 декември 1962 година в Балчик. Завършва електротехникума във Варна, а след това - Военното строително училище в София, специалност „Промишлено и гражданско строителство“. През 2000 година специализира в Австрийската стопанска камара. Занимава се с частен бизнес, в сферата на хранителната промишленост и земеделието. Развива активна обществена дейност с акцент върху контактите с българските общности зад граница. Председател е на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света.

18. Партия „Общество за нова България“ регистрира листа с 10 кандидати. Водач е Бояна Йорданова. За БТА тя каза, че е родена във Варна, където завършва средното си образование в гимназия „Николай Лилиев“. Има магистратура „География, регионално развитие и туризъм“ в университета в Благоевград. След това завършва и „Публична администрация“ във Варненския свободен университет. Професионален бакалавър-фармацевт от Медицинския университет в родния й град. Има две магистратури в Шуменския университет – „Иновации в началното образование“ и „Иновации в предучилищното образование“. Работи в частната детска градина. Участва в различни граждански и благотворителни кампании.

19. Коалиция „Левицата!“ е с 30 кандидати за народни представители. Водач на листата е Иван Иванов. По думите му е роден на 8 август 1965 година в село Драгоево, община Велики Преслав, Шуменска област. Завършва гимназия „Черноризец Храбър“ в старопрестолния град. След това учи „Българска филология“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 1994 до 2008 година работи в структурите на МВР. През 2009 година започва да се занимава с частен бизнес. От 2015 до 2017 година е общински съветник във Варна. През 2017 г. е избран за депутат в 44-о Народно събрание от групата на БСП. От 2021 досега работи в частния сектор, в сферата на ресторантьорството и предприемачеството.

20. Партия „Партия на зелените“ регистрира листа с 10 кандидати. Водач е Димитър Димитров. За БТА той каза, че е роден в Провадия. Завършил е „Туризъм“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а в Пловдивския университет – „Журналистика“. В момента учи „Екология“ в Шумен. Защитава и докторантура по индустриален бизнес и зелени модули в Пловдив. Димитров работи като журналист във Варна, екоактивист, председател на неправителствената организация „Зелените“. В момента е партньор на общини от Варненския регион, с които разработват стратегии за енергийната им независимост.

21. Партия „Ние идваме“ има четирима кандидати за депутати. Водач на листата е Арман Бабикян. Той е роден на 15 януари 1967 година във Варна, е посочено в информация от партията. Експерт по маркетинг и ПР. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“ в София и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е „Радио мениджмънт“ в университета „Фредония“ в щата Ню Йорк, САЩ. През 2012 г. получава награда за граждански принос, присъдена му за 20-годишнината на клуб „Отворено общество“ – Варна. Работил е като журналист в Българското национално радио и Радио „Свободна Европа“. Народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

22. Коалиция ГЕРБ – СДС (партия ГЕРБ, партия СДС) регистрира листа с 32 кандидати. Водач е Даниел Митов. По информация от партията той е роден на 4 декември 1977 година. Завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“. През 2014 година Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.

23. Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ има 15 кандидати за народни представители. Водач на листата е Наум Наумов.

24. Коалиция „БСП за България“ регистрира листа с 30 кандидати. Водач е Борислав Гуцанов. По информация от сайта на парламента той е роден на 17 юни 1967 години във Варна. По професия е инженер. Владее английски и руски език. Бил е депутат в 42-о, 45-о, 46-о, 47-о, 48-о и 49-о Народно събрание. Председател на ИБ на Областния съвет на БСП във Варна.

25. Партия „Величие“ е с листа със 17 кандидати за депутати. Неин водач е Юлиана Матеева. По думите ѝ тя е родена във Варна. Завършва средното си образование в V-а гимназия “Йоан Екзарх” в родния си град, а след това учи “Право” в Юридическия факултет на Техническия университет. Заема длъжността “професор” по наказателно право в Юридическия факултет на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Преподава наказателно право и в Югозападния университет “Неофит Рилски”. Има повече от двадесетгодишен опит в сферата на висшето образование, включително два мандата на длъжност “ръководител катедра”. Практикува като адвокат от Адвокатска колегия - Варна.

26. Партия „ВМРО – Българско национално движение“ регистрира листа с 25 кандидати. Водач е Андрей Слабаков. По информация от партията той е роден на 13 август 1960 година в София. Депутат в настоящия Европейски парламент (ЕП) от групата на Европейските консерватори и реформисти. Заместник-председател на Комисията по култура и образование (CULT) в ЕП. Член на Специалната комисия по борба с рака (BECA), Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) и Комисията по петиции (PETI). Слабаков е актьор, режисьор, сценарист, продуцент. 

27. Партия „Пряка демокрация“ има шестима кандидати за депутати. Водач на листата е Иван Казаков. По думите му той е роден през 1964 година във Варна. Средното му образование е по специалността „Корабостроене“. По-късно има три специализации в същата сфера в Англия. Последната му работа е като офицер на пасажерски кораб. В момента е пенсионер.

28. Партия „Движение за права и свободи“ регистрира листа с 32-а кандидати. Водач е Филиз Хюсменова. По информация от сайта на Народното събрание и на Европейския парламент тя е родена на 10 юни 1966 година в Силистра. Владее английски, руски, френски и турски език. Хюсменова е била депутат в 39-о, 40-о и 49-о Народно събрание. Избрана е за евродепутат през 2014. В Европейския парламент е до 2019 година, като е била заместник-председател на Група на Алианса на либералите и демократите за Европа.

29. Партия „Зелено движение“ има листа с осем кандидати за депутати. Водач е Илиян Илиев. По думите му той е роден на 9 ноември 1969 година в град Каспичан, Шуменска област. Завършва техникума по индустриална химия във Варна. Магистър по екология и опазване на околната среда в Техническия университет в крайморския град. Вече 30 години се занимава с проблемите по опазването на околната среда. Работи като консултант на свободна практика по екологични проблеми. Председател е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, популярен във Варна като ОЦОСУР.

30. Партия „За велика България“ регистрира листа с двама кандидати. Начело е Андрей Ваховски

31. Партия „Български съюз за директна демокрация“ има четирима кандидати за депутати. Водач на листата е Деян Александров. По думите му е роден през 1968 година. Лекар, със специалност урология. Завършил е в Медицинския университет във Варна. После специализира в Икономическия университет и Медицинския университет в София. Работи като лекар от 1995 година. В момента е началник на урологично отделение в една от болниците във Варна.

32. Коалиция „Неутрална България“ регистрира листа с 11 кандидати. Водач е Николай Петков. По думите му той е роден във Варна през 1954 година. Завършва Образцовия техникум по механотехника в родния си град, а след това - Военноморското училище „Н.Й.Вапцаров“, специалност „Корабен механик“. Работи в корабостроителния завод „Георги Димитров“ във Варна. След 1989 г. е председател на Общинския съвет на БСП във Варна. Работи в частния бизнес, в търговската сфера. Бил е два мандата общински съветник от групата на БСП – от 1991 до 1999 година. Сега е пенсионер, но продължава да работи. Член е на Централния комитет на БКП.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:08 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация