Парламентарни избори - кандидатски листи – водачи – Бургас

site.btaКои са водачите на листи в 02 МИР Бургас

Кои са водачите на листи в 02 МИР Бургас
Кои са водачите на листи в 02 МИР Бургас
Снимка: БТА, архив

Двадесет партии и 11 коалиции са се регистрирали за предстоящите парламентарни избори във Втори Многомандатен избирателен район Бургас. Това сочи справка на БТА от официалния сайт на Районната избирателна комисия в морския град. Общо кандидатите за народни представители са 430.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на Партия "Има такъв народ" (ИТН), която се състои от 23 кандидати, е Ивайло Вълчев. Той е роден на 9 януари 1972 г. в Бургас, сочи информация на сайта на формацията. Завършва Френската гимназия в родния си град, а след като идва в София, учи Българска филология в Софийския университет. Вълчев живее в София и се занимава с телевизия от почти 30 години, основно като сценарист, но и като водещ и продуцент. Автор е на едни от най-обичаните и поетични текстове в песните на "Ку-ку бенд". Депутат е от групата на ИТН в 45-ото, 46-ото и 49-ото Народно събрание.

2. Водач на листата на Партия "Глас народен", която се състои от двама кандидати, е Тодор Сотиров.

3. Водач на листата на Коалиция "Синя България", която се състои от 20 кандидати, е Милен Георгиев. Георгиев е роден е на 7 май 1974 г. Основател е на школата "Бургас спорт". Бил е футболист на "Нефтохимик". Понастоящем е общински съветник в Бургас от партия "КОД", по информация на отдел "Справочна" на БТА.

4. Водач на листата на Коалиция "Ние гражданите", която се състои от седем кандидати, е Нако Стефанов. Той е роден през 1954 г. Професор, доктор на философските науки и доктор по история и университетски преподавател, японист и изследовател на страните от Източна Азия. Автор е на над 60 монографии, учебници и брошури. Творчеството му е насочено към въпросите на управлението, икономиката, политиката, иноватиката и глобалистиката, съобщиха от коалицията.

6. Водач на листата на Партия "Български гласъ", която се състои от шестима кандидати, е Георги Попов. По информация, представена на БТА от партията, Георги Попов е политик, юрист, художник, поет, основател и лидер на ПП „Български гласъ“. Роден е в Благоевград на 21 април 1972 г. завършва ТМП „Георги Димитров“, гр. Бобов дол със специалност „Разработка и добив на полезни изкопаеми“. През 1993 г. специализира в Националния технически университет „Днепърска политехника“ Донецка област, Днепър, Украйна. През 2005 г. получава магистърска степен по право в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Бил е народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание като кандидат на партия „Има такъв народ“. През 2022 г. напуска партията и в края на годината основава партия „Български гласъ“. 

7. Водач на листата на Коалиция "Коалиция на розата", която се състои от 14 кандидати, е Димитър Митев. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доктор по политологически науки. Владее английски и китайски език. Финансов директор е в инвестиционна фирма, според информация от партия "Българска социалдемокрация - Евролевицата", част от коалицията.

8. Водач на листата на Коалиция "Център", която се състои от 12 кандидати, е Пламен Русев. Той е роден на 9 септември 1956 г. Понастоящем е председател на Бургаската морска асоциация, по информация на отдел "Справочна" на БТА.

9. Водач на листата на Коалиция "Солидарна България", която се състои от 18 кандидати, е Иван Кирилов. Роден е на 4 септември 1980 г. Председател е на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", по информация на отдел "Справочна" на БТА.

10. Водач на листата на Партия "Единение", която се състои от 12 кандидати, е Николай Кючуков. Той е роден в Бургас. През 2016 г. завършва магистратура с профил "Пречистване на води" в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. През 2019 г. завършва магистратура в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" с профил "Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт в училище". Работи във "Водоснабдяване и канализация" ЕАД - Бургас, където отговаря за екипи, работещи със специализирана роботизирана технология, която обхожда канализационните тръбопроводи в уличната, площадковата и сградната мрежа. На местните избори през 2023 г. е кандидат за общински съветник в Бургас от кандидат за общински съветник от партия "Единение", по информация на отдел "Справочна" на БТА.

11. Водач на листата на Партия "Българско национално обединение", която се състои от двама кандидати, е Миню Стайков. Той е роден през 1961 г. в Карнобат. Работил е като електротехник, заснемал е сватбени тържества. В края на 80-те години на 20-и век Миню Стайков започва да се занимава с търговия с вносен алкохол. Собственик е на много фирми, които се налагат като едни от най-големите производители на твърд алкохол и на вина в България, като най-известните са "СИС Индустрийс" ООД, "Винпром Карнобат" ООД и други и притежава около 26 000 дка лозя. Фирмата му "Топаз мел“ обхваща зърнения бизнес на Миню Стайков, основан през 2008 г. Стайков притежава мелничен комплекс в Карнобат, към който се отглежда зърно на 43 000 дка собствени земеделски земи, по информация на отдел "Справочна" на БТА.

12. Водач на листата на Партия "Възраждане", която се състои от седемнайсет кандидати, е Цончо Ганев. Роден е на 11 март 1979 г. в София. Висшето си образование получава от Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов със специалност "Икономика на търговията". Пътят му преминава през мениджърски позиции в международни компании. От 2012 г. до 2015 г. е заместник-кмет на район "Младост" в София. През 2014 г. става един сред учредителите на партия "Възраждане". Депутат от 47-ото до 48-ото Народно събрание (2021-2023). От 12 април е депутат и заместник-председател на 49-ото Народно събрание, по информация на отдел "Справочна" на БТА.

13. Водач на листата на Партия "Морал, единство, чест", която се състои от десет кандидати, е Венцислав Петков. По информация на отдел "Справочна" на БТА, Петков е роден на 16 декември 1985 г. в Плевен. По професия е инженер. Депутат в 47-ото Народно събрание (3 декември 2021-1 август 2022). Бил е част от Съвета на директорите на Национална спортна база ЕАД. Понастоящем е част от Контролния съвет на партия "Морал, единство, чест".

14. Водач на листата на Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", която се състои от 23 кандидати, е Николай Денков. Денков е роден през 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г. е ръководител на Катедра "Инженерна химия". От 2017 г. е ръководител на лабораторията "Активни формулировки и материали" към факултета. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките. На 26 октомври 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление "Химически науки". От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия Academia Europеa. От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Денков е заместник-министър на образованието и науката. Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков. Депутат в 48-ото Народно събрание (2022-2023) и в 49-ото Народно събрание (12 април-6 юни 2023). От 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 г. е министър-председател, по информация на отдел "Справочна" на БТА. 

15. Водач на листата на Партия "Народна партия "Истината и само истината"" която се състои от трима кандидати, е Поля Славова-Атанасова.

16. Водач на листата на Партия "Български възход", която се състои от двайсет и осем кандидати, е Стоян Грозев. Той е роден през 1972 г. в Бургас. Магистър е по "Стопанско управление", "Администрация и управление в публичния сектор" и бакалавър по "Туризъм". Притежава сериозен професионален опит в сферата на туризма, жилищното и промишлено строителство в страната и извън нея. Поддържа външнотърговски отношения с фирми от: Китайска Народна Република, Република Узбекистан, Руска Федерация, Република Казахстан. Опит в сферата на газопреносни мрежи, ВЕИ – биогазови инсталации, газифициране на биомаса и когенерация. Успешно ръководи редица проекти извън страната. Консултант по различни проекти в сферата на туризма и промишленото строителство, съобщиха за БТА от партията. 

17. Водач на листата на Коалиция "Граждански блок“, която се състои от 26 кандидати, е Емил Великов. Той е роден на 15 януари 1969 г. Великов е икономист. Работи в сферата на търговията с горива, по информация на отдел "Справочна" на БТА.

18. Водач на листата на Партия "Общество за нова България", която се състои от четирима кандидати, е Димитър Ташев. Той е роден на 8 април 1983г в Бургас. Според биографичната справка, която той предостави на БТА завършва специалност Строителство и архитектура с английски език с отличие в Професионална гимназия по строителство , архитектура и геодезия “Кольо Фичето” в Бургас и става знаменосец на випуск 2001г. Впоследствие заминава за САЩ, където завършва отново с отличие специалност “Информационни технологии” в университета в Тампа, Флорида. Като част от професионалния с опит в САЩ, Ташев изработва 33 от 100 официалните страници на сенаторите във Вашингтон. Участвал е на 8 национални молитвени закуски в САЩ с президентите Буш, Обама и Тръмп. В България Ташев завършва Магистратура Бизнес Администрация в Бургаския свободен университет и втора магистратура по икономика и предприемачество от варненския свободен университет. Занимава се със строителен бизнес, като построява няколко жилищни сгради по българското черноморие. Димитър Ташев е депутат в 47мото Народно събрание (2021-2022) в парламентарната група на “Продължаваме промяната” Член е на комисиите по Регионално развитие и комисията по Туризъм и е председател на групата за приятелство с Германия. Владее отлично английски и руски език.

19. Водач на листата на Коалиция "Левицата!", която се състои от 23 кандидати, е Румен Петков. Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Висшето си образование завършва в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" във факултета по математика. Специализирал е в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов. От 12 ноември 1995 г. до 23 октомври 1999 г. Румен Петков е кмет на Плевен. Той е член на Националния съвет на БСП от 7 май 2002 г. до 7 март 2014 г. Член е на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП от 14 май 2000 г. до 16 ноември 2009 г. и негов заместник-председател от 16 юни 2002 г. до 30 юни 2007 г. Бил е и председател на Областния партиен съвет и на Областния щаб на БСП в Плевен. Румен Петков е министър на вътрешните работи от 16 август 2005 г. до 24 април 2008 г. Той е депутат в 40-ото Народно събрание (11 юли 2005-16 август 2005; 24 април 2008 - 25 юни 2009) и в 41-ото Народно събрание (2009-2013). От 28 юни 2014 г. е член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на партия "АБВ - Алтернатива за българско възраждане". Заместник-председател е на "АБВ - Алтернатива за българско възраждане" от 28 юни 2014 г. до 15 януари 2017 г. От 19 май 2018 г. е председател на партия "АБВ - Алтернатива за българско възраждане", по информация на отдел "Справочна" на БТА, 

20. Водач на листата на Партия "Партия на зелените", която се състои от трима кандидати, е Евгения Гергова.

21. Водач на листата на Партия "Ние идваме", която се състои от 14 кандидати, е Станислав Готев. За БТА от партията информираха, че Готев е роден на 31 март 1982 г. в Пирдоп. Завършил е Нов български университет – специалност "Бизнес администрация", специализирал е "Управление на малка и средна фирма". От 2009 г. е консултант на дружества в сферата на строителството и социалната дейност. От 2016 г. е председател на спортен клуб по кану-каяк "Делфи" – Пирдоп.

22. Водач на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС, която се състои от 28 кандидати, е Жечо Станков. От коалицията в Бургас съобщиха за БТА, че Станков е роден на 4 август 1982 г. Образование - магистър по икономика от университет Regensburg, Германия. Работил е като маркетинг директор, както и консултант по енергийни проекти. Той е съосновател и секретар на "Българска асоциация компресиран природен газ" (Браншова организация в енергетиката ). Жечо Станков е бил председател на Българския енергиен холдинг, както и заместник-министър на енергетиката във втория кабинет на Бойко Борисов. Народен представител – 44-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание.

23. Водач на листата на Партия "Български национален съюз "Нова демокрация", която се състои от 14 кандидати, е Даниел Стамов.

24. Водач на листата на Коалиция "БСП за България“, която се състои от 25 кандидати, е Петър Кънев. От пресцентъра на коалицията в морския град информираха за БТА, че инж. Петър Кънев е роден на 18 декември 1953 г. в Ямбол. Завършил е Московския полиграфически институт. Специализирал е "Икономика на печата" във Висшето графично училище в Лайпциг. Депутат от гражданската квота от БСП седем мандата. Шест години е бил председател на комисията по икономическа политика в Народното събрание. Вицепрезидент е на Парламентарната асамблея на Черноморското сътрудничество. Кънев е почетен председател на Съюза на печатарската индустрия. Вицепрезидент е на българската федерация по волейбол.

25. Водач на листата на Партия "Величие", която се състои от петима кандидати, е Радостин Колев

26. Водач на листата на Партия "ВМРО – Българско национално движение", която се състои от двайсет и двама кандидати, е Александър Сиди. Според сайта на Народното събрание Александър Сиди е роден на на 13 октомври 1981 година в Стара Загора. Завършва "Право" във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Българското училище за политика „Димитър Паница“. Съпредседател на ВМРО-БНД. Народен представител в 44-я парламент от 2017 до 2021 година.

27. Водач на листата на Партия "Пряка демокрация" е Красимир Стоянов. Проф. Красимир Стоянов е роден на 30 октомври 1955 г. в Смолян. През 1979 г. завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и втора специалност "Френски език". Работи като учител в 46-то училище "Константин Фотинов" в София. През 1982 г. печели конкурс за асистент в Института за чуждестранни студенти (дн. Департамент за езиково обучение) при Софийския университет. Красимир Стоянов от 2003 г. е доцент, а от 2020 г. е професор. Той е автор на повече от 110 научни публикации, рецензии и методически пособия. Научните му интереси са в областта на социолингвистиката, езикът на средствата за масова информация, както и преподаването на българския език като чужд, по информация на отдел "Справочна" на БТА.

28. Водач на листата на Партия "Движение за права и свободи" (ДПС), която се състои от двайсет и осем кандидати, е Севим Али. Роден е на 13 септември 1981 г. в Айтос. Завършил е "Химично инженерство" в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас и Българското училище за политика "Димитър Паница" към Нов български университет. От 2005 г. е член на ДПС. До 2013 г. е председател на Младежкото ДПС в Община Айтос, а след това до 2018 г. е председател на Младежкото ДПС в Община Бургас. Бил е общински съветник в Айтос. Депутат от 44-ото до 48-ото Народно събрание (2017-2023). От 12 април 2023 г. е депутат в 49-ото Народно събрание. От 8 март 2024 г. е член на Централното оперативно бюро на ДПС, по информация на отдел "Справочна" на БТА.

29. Водач на листата на Партия "Зелено движение", която се състои от дванайсет кандидати, е Даниела Божинова. За БТА от партията информираха, че Даниела Божинова е доктор на политическите науки и магистър арабист. Тя е изследовател и автор в областта на електоралната демокрация, зелените политики и местното самоуправление и социален предприемач с над 20-годишен опит. Вицепрезидент е на международната организация за делиберативна и пряка демокрация Democracy International и председател на българската "Инициатива БГ". Съосновател е на политическа партия "Зелено движение" и неин съпредседател. От 2021 г. до 2023г. е общински съветник от групата на коалиция "Демократична България" в Общински съвет – Бургас. Понастоящем е народен представител от Бургас от 49-ото Народно събрание, представлявайки коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България". 

30. Водач на листата на Партия "За велика България", която се състои от седем кандидати, е Йорданка Симеонова.

31. Водач на листата на Партия "Български съюз за директна демокрация", която се състои от четирима кандидати, е Александър Бояджийски.

32. Водач на листата на Коалиция "Неутрална България", която се състои от 15 кандидати, е Николай Малинов. Той е роден на 12 септември 1968 г. в София, женен, с две деца. Информацията е от официалния сайт на партия „Русофили за възраждане на отечеството“. По професия е икономист. Владее руски език. Депутат от 40-ото и 42-ото Народно събрание от „Коалиция за България“. В периода 2009-2015 г. е член на Националния съвет на БСП. През юни 2015 г. напуска БСП. От 2009 г. е председател на Национално движение „Русофили“. Избран е за председател на „Русофили за възраждане на Отечеството“ на 5.09.2020 г. На конгреса на 27.05.2023 г. по негово желание е освободен от поста председател и е избран за почетен председател на формацията.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:36 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация