site.btaНад 3 % от жителите на област Враца са членове на БЧК, показва отчет на местната организация

Над 3 % от жителите на област Враца са членове на БЧК, показва отчет на местната организация
Над 3 % от жителите на област Враца са членове на БЧК, показва отчет на местната организация
Снимка: Мая Ценова/БТА

Над 3 % от жителите на Област Враца са членове на местната организация на Българския червен кръст. Това посочи в отчета за дейността на БЧК-Враца за миналата 2023 година председателят на Управителния съвет д-р Ирена Виденова. По думите ѝ членовете във Врачанско наброяват 4 600 души. На територията на областта функционират 76 дружества, от тях 27 са в градовете и 49 - в селата.

Доброволците също имат своето престижно място във Врачанската организация, посочи още Виденова. Активните от тях са около 400 души, „повече от половината - млади хора, работещи в различни направления на дейност, проекти и програми“.

През миналата година са подпомогнати 1 791 души – семейства, изпаднали в тежко социално положение, деца в неравностойно положение, възрастни и самотни хора, и такива, търсещи закрила в България. Една от най-полезните програми през миналата година е бил проектът „Топъл обяд за деца в неравностойно положение от Партньорската мрежа за благотворителност“, съобщи д-р Виденова. През миналата учебна година проектът се е осъществявал в Основно училище „Горан Червеняшки“ в с. Михайлово, община Хайредин, като в продължение на 71 учебни дни топла храна са получавали 70 деца от социално слаби и многодетни семейства.

Председателят на УС на БЧК-Враца отчете работата на червенокръстците и по отношение на набирането на средства в различни кампании, при предоставянето на помощ при бедствия, в обученията по оказване на първа помощ и за водни спасители, както и дейността на Планинската спасителна служба.

На събранието присъстваха членове на БЧК от областта и представители на организациите,  с които БЧК си партнира.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:45 на 15.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация