site.btaОрганизации от 12 страни от ЕС създадат първия европейски път на сладоледа

Организации от 12 страни от ЕС създадат първия европейски път на сладоледа
Организации от 12 страни от ЕС създадат първия европейски път на сладоледа
/от ляво на дясно/ изп.директор на ТПП Враца Мая Милова и експертите Мария Панайотова и Светлана Борисова, снимка: Мая Ценова/БТА

Първият европейски път на сладоледа ще бъде създаден по проект „Пътеводител на сладоледа“, изпълняван от Търговско-промишлената палата във Враца, съвместно с партньори от още 11 страни от Европейския съюз, обяви днес във Враца изпълнителният директор на палатата Мая Милова.

Проектът е финансиран от Програма „Творческа Европа“ 2021-2027 (CREA-CULT-2022-COOP). Програмата е водеща за Европейската комисия за подпомагане на културата и аудио-визуалния сектор.

Според изпълнителният директор целта на проекта е популяризиране и запазване на местното културно наследство и идентичност. Европейският път на сладоледа ще включва основните обекти, свързани с производството и културата на сладоледа, започвайки от партньорите по проекта, като ще има възможност да бъде разширен с повече теми и обекти в целия ЕС, обясни и експертът Светлана Борисова. По думите ѝ проектът се основава на критериите за устойчивост на околната среда, качество на продуктите и суровините и иновации в системата на веригата за доставки на сладоледа. 

Участващите в проекта организации и малки бизнеси ще се включат в обучения и обмяна на опит, в различни събития, сред които и пътуващ музей на джелатото. 

Намерението на партньорите по проекта е да се насърчи международният обемен на най-добри практики в областта на традиционната гастрономия и по този начин да се допринесе за валоризирането на европейското културно нематериално наследство. В  дългосрочен план това ще доведе до създаването на нови пътища, посветени на храната, музиката, танците и друго нематериално културно наследство, посочи още Борисова.

 

/ВД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:45 на 05.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация