site.btaНяма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите
Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите
Снимка: БТА, Архив

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров", както и сателитно наблюдение. 

От ведомството посочиха, че осигуряват редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 12 юли се запазва благоприятна, като вероятните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, съобщиха още от МОСВ. 

По данни на министерството симулациите от началото на юли не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в акваторията на България. Сателитните изображения сочат, че в бреговата и изключителната икономическа зона на България не се наблюдават замърсявания.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район" – гр. Варна: 0886 406 816.

От 15 юни на сайта на Министерството на туризма има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове. 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:05 на 13.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация