site.btaНай-важното в момента е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони, каза в Сандански министър Кирил Вътев

Най-важното в момента е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони, каза в Сандански министър Кирил Вътев
Най-важното в момента е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони, каза в Сандански министър Кирил Вътев
Снимка: Красимир Николов/БТА

Най-важното в момента е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони, каза в Сандански министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той участва във второто издание на земеделския форум "От фермата до твоята трапеза", което се провежда днес и утре в градския парк "Свети Врач" в Сандански.

Министърът посочи, че по отношение на програмата за развитие на селските райони се работи усилено от дирекциите в министерството. „Ако успеем да се справим с изоставането и да спасим европейското финансиране  по програмата, това ще бъде първото, което ще усетят земеделските производители“, каза Вътев.

Той определи Министерството на земеделието и храните като сложно министерство, огромна структура с много дирекции и отговорности. "Формираме екипи, търсейки максимална експертност, и основното, което ще бъде ново в работата ни, е, че вече няма да се работи за отделни сектори като такива, а ще се работи по цялата агрохранителна верига, за да може да се види къде е слабото звено по продукти - плодове, зеленчуци, месо, мляко. Ще правим оценка от полето до масата и всички решения, които ще предприемем нататък, ще са вследствие на оценката на въздействието върху цялата агрохранителна верига“, коментира още министърът. Той посочи, че не разполага с магическа пръчка и затова е необходимо малко време, за да се усетят ефектите от промените и допълни, че политиката на министерството е да защитава интересите на българските производители и потребители.

"Форумът в Сандански съответства изцяло с нашата концепция за нов подход към земеделието и храните", каза още министър Вътев. Той коментира, че местната практика на локални производители, които произвеждат традиционни храни и ги преработват, е сегмент, който съществува в цяла Европа и трябва да има своите постоянни места, където да се реализира продукцията. "Предстоят разговори с общините и кметовете по места, за да се обособят такива места, в които да се предлага продукцията в определен ден от седмицата. Постоянните пазари са известни като място за такива производители и те са много ценни", каза още министърът.

В рамките на форума "От фермата до твоята трапеза", организиран от Областната дирекция "Земеделие" (ОДЗ) - Благоевград съвместно с Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма, Областната дирекция "Земеделие" - Благоевград, Югозападното държавно предприятие, общини от Югозападна България и Националното сдружение на общините в Република България, се очаква повече от петдесет земеделски производители от почти всички общини в областта да представят висококачествена българска продукция. 

Проектът обединява три сектора – земеделие, култура и туризъм, посочиха организаторите от ОДЗ - Благоевград. 

Наред с представянето на земеделски производители от цялата област и богатата съпътстваща програма, форумът дава информация и за природните забележителности и културен календар на всяка от общините в област Благоевград. Посетителите му могат да опитат и дори да закупят желания продукт, както и да направят контакт за ежедневно пазаруване на висококачествени храни, произведени в Благоевградско, информираха  организаторите.

 

/ЛРМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:56 на 24.09.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация